МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ученици из К. Митровице и ђаци с Врачара обележили славу
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Ученици из К. Митровице и ђаци с Врачара обележили славу

27. јануар 2017. Извор: Танјуг

Ученици Основне школе "Свети Сава" из Косовске Митровице, који су гости Канцеларије за Косово и Метохију, присуствовали су данас обележавању школске славе у истоименој школи на Врачару.

Фото: Канцеларија за КиМ

Школска слава Свети Сава обележена је уз сечење славског колача, химну првом српском просветитељу, као и песме посвећене Растку Немањићу.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да је то што су данас заједно на школској слави деца са Врачара и из Косовске Митровице још један од подсетника на духовну мисију Светог Саве.

Наводећи да је Свети Сава утемељивач српске државности и идентитета, Ђурић је рекао да треба да будемо достојни његовог наслеђа.

Ђурић је навео да се Свети Сава обележава на Косову и Метохији, простору са којег долазе малишани, те изразио наду да ће деца са Врачара ускоро моћи да посете КиМ и да је циљ да што више деце из централне Србије виде манастире Немањића у покрајини.

Он је ученицима рекао и да је Свети Сава ударио темеље српске државности, духовности и идентитета, те да је почео као ђак, да би се својим трудом, карактером и духом уздигао до трона просветитеља, одрекао круне да би служио Богу и ширио љубав међу Србима.

Директор школе "Свети Сава" на Врачару Дејан Станковић рекао је да се та школа налази у близини храма, чија светлост обасјава, подсетивши на мисију и визију Светог Саве.

Наводећи да је та школа најстарија на Врачару и међу најстаријима у Београду, Станковић је рекао да су ту школу први пут посетили ученици из Косовске Митровице.

После приредбе, деца из Косовске Митровице, око тридесет ученика четвртог и петог разреда, и из Београда наставили су дружење.

Ученици из Косовске Митровице јутос су са директором Канцеларије за КиМ присуствовали литургији у Храму Светог Саве на Врачару, коју је служио патријарх Иринеј.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи