МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ципрас: Будућност Балкана на основама међународног права
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Ципрас: Будућност Балкана на основама међународног права

31. јануар 2017. Извор: Танјуг

Председник Владе Грчке Алексис Ципрас каже да су он и српски премијер данас закључили да будућност Балкана може бити изграђена само на основама међународног права, а не на неразумним радњама и непоштовању међународних уговора.

Фото: Танјуг

"Заједнички смо истакли да будућност Балкана може бити изграђена само на основама међународног права, обостраног поштовања, дијалога и сарадње, а не кршнејем правила, не интервенцијама, не изазивањима и непоштовањем међународног права и неразумним радњама везаним за непоштовање међународних уговора", рекао је Ципрас на прес конфернцији у Палати Србија додајући да на Балкану нема места за такве ставри и то не помаже његовом европском путу.

С тим у вези, како је навео, Србија има кључну улогу за мир и стабилност између осталог кроз континуитет тешког али неопходног дијалога са Приштином.

Мир и стабилност се у региону, према његовим речима, могу обезбедити само заједничким прихватљивим решењима за питање Косова и Метохије.

"Имајте у виду да ће Грчка остати при свом ставу који је везан за поштовање међународних принципа у решавању тог питања", нагласио је Ципрас.

Такође је подвукао да је од стратешког значаја укључивање Србије у ЕУ, због чега, додао је, Грчка подржава активно пут Србије у ЕУ и зна да постоје велике тешкоће и жртва коју народ мора да претрпи како би остварила свој циљ.

Грчки премијер позвао је на јачање дијалога веза у решавању мигрантског питања.

"Треба да избегнемо појаве које смо видели прошле године. Прошле године су неке силе имале једностране радње и на сопствену руку покушавале да решавају то питање", рекао је Ципрас.

Премијеру Србије захвалио је на ставу наше земље према кипарском питању и поштовању међународног права.

Грчка је, како је објаснио, посвећена проналажењу праведног решења у интересу целог народа, како би војска напустила окупирану територију.

Ципрас је подсетио да су грчки и српски народ повезани значајним историсјким, културним и духовним везама, које су засноване на обостраном поштовању и искреном пријатељству, али и солидарности у тешким тренуцима.

"Постоје заједничке духовне, црквене традиције, а посебно заједнички пут у тешким историјским тренуцима, када су се налазили на истој страни борећи се за идеале и вредности. Током трајања Другог светског рата нашли смо се на истој страни историје, а касније задржали блиске везе и сарадњу. Нико не може заборавити солидарност Грчке током НАТО бомбардовања, када је стала уз српски народ", навео је Ципрас.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи