МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Могерини: Дијалог важан за регион и ЕУ
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 269 1888
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Могерини: Дијалог важан за регион и ЕУ

02. фебруар 2017. Извор: Танјуг

Састанак делегација Београда и Приштине одржан је јуче у Бриселу, после којег је висока представница ЕУ Федерика Могерини изјавила да је охрабрена конструктивним залагањем које су показали Београд и Приштинa.

Она је додала да је тај процес важан за регион и ЕУ.

Могерини је, у саопштењу после састанка, навела да ће залагање и политичка воља дати значајан допринос смањењу тензија и да ће рад бити настављен у том духу.

"Дијалог је веома важан процес за Србију, али и за регион и ЕУ. Напредак у нормализацији односа је кључан за очување мира и напредак ка ЕУ. То је кључно за Европу и регионалну стабилност", нагласила је Могерини.

Сви учесници су, како је рекла, поновили су пуну посвећеност заједничком раду на дијалогу.

"Желела би да захвалим свим учесницима, председницима Николићу и Тачију, као и премијерима Вучићу и Мустафи за отворену и конструктивну дискусију коју смо имали", навела је Могерини додајући да је данашњи састанак наставак дијалога од 24. јануара .

Састанак је завршен синоћ нешто после 23 часова, а након састанка две делегације напустиле су зграду и нису давале изјаве.

Пошто није било изјава новинарима, није познато о чему су разговарале две делегације, да ли се разговарало о темама које је очекивала српска делегација, нити шта је био исход састанка.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је уочи састанка да ће на столу бити Заједница српских општина, мост у Северној Митровици и правосудни систем, и поручио да неће бити никаквих разговора о независности Косова.

Николић је рекао да српска делегација у Брисел увек долази с вољом да се на територији Косова и Метохије обезбеди економски бољи живот, мирно, безбедније и сугурније окружење.

Како је нагласио, Србија неће бежати од тога да спроведе оно што је договорила и да види да ли има још тема око којих може да се постигне договор.

Разговори у Бриселу одржани су на највишем нивоу, а у њима су учествовали председник Србије Николић и премијер Александар Вучић, као и покрајински председник Хашим Тачи и премијер Иста Мустафа, уз посредовање високе представнике ЕУ Федерике Могерини.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 269 1888
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи