МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Погажене све гаранције, позивам Србе да остану мирни
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 60 261 1833
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Вучић: Погажене све гаранције, позивам Србе да остану мирни

02. фебруар 2017. Извор: Танјуг

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да су погажене све гаранције које је Београд добио у Бриселу, али је позвао Србе са КиМ да остану мирни, јер је циљ да се очува мир и да се на пропаганду Приштине реагује искључиво истином.

"Ми смо прихватили све што су нам они предлагали, али доведени смо да нешто не прихватимо, да бисмо били криви за све, да на једну ствар кажемо не, да бисмо били одговорни за све", рекао је Вучић у паузи разговора с политичким представницима Срба са КиМ у Рашки.

То треба да знају грађани, истакао је премијер и додао да за то има безброј доказа и сведока, као и белешке.

Наводећи да цео дан није желео да прекрши реч и даје информације у вези са разговорима у Бриселу, а да су званичници Приштине давали бројне изјаве и почели да оптужују Србију, Вучић је рекао да су га тако ослободили обавезе и да сада може да говори део онога што се десило.

"Бићу спреман да саопштим са каквим смо се притисцима суочавали, покушајима рушења нашег суверенитета, од тога да ли ћемо да имамо полицијску јединицу у Вршцу или Краљеву, до тога да се сат времена четири пута мењају предлози", рекао је Вучић.

Он је затражио реакцију шефице европске дипломатије Федерике Могерини и њеног тима на понашање Приштине, подсетивши да су из ЕУ јасно рекли да ће реаговати ако неко прекрши синоћ постигнут договор.

"Желим да јасно стави до знања да је то учинила албанска страна, а све друго би било бежање од одговорности", рекао је Вучић.

Он је истакао да, за разлику од градоначелника северне Косовске Митровице Горана Ракића, не мисли да је ЕУ била једнострана, већ да су се дешавале чудне ствари и да ни они "нису били начисто шта се дешава".

Вучић је навео и да су разговори били тешки, да је Србија прихватила све што је тражено, али да су доведени да ништа не прихвате.

Некоме је нечиста савест, а нас оптужују за пропаганду, приметио је Вучић, а Србе с Косова позвао да буду мирни и не напуштају своја огњишта, а "да ћемо се ми борити истином и правдом".

"Починили смо многе компромисе како бисмо сачували мир за целу Србију и њене грађане, као и грађане на Косову. 8. децембра дошло је до договора око самог моста у Косовској Митровици, у међувремену, приштинска делегација је рекла да они нису овлашћени да склапају тај споразум и повукли се. Пуј пике, не важи. Ни покрајински закони по којима је тај потпорни зид у надлежности локалне самоуправе по њима не важи", казао је он.

Доведени смо, каже, да на једну ствар кажемо ''не'' да бисмо били криви и одговорни за све, рекао је Вучић и истакао да о Заједници српских општина нисмо могли ни да говоримо.

Вучић је додао и да јединице РОСУ никада чешће нису патролирале српским селима, а да албанска страна цео дан говори како их неко угрожава - српска полиција или војска, те да Албанци говоре како Срби желе да заузму север Косова као Руси Крим.

"И то показује како су били лоши ђаци, где су нашли ту аналогију", рекао је Вучић.

Премијер је истакао да порука Србима на Косову да остану мирни по сваку цену.

"Да будемо достојанствени, да поносно чувају своје српско име, да не напуштају своја огњишта, борићемо се истином, правдом. Мир је најважнији интерес Србије и Срба", додао је он.

Како је рекао, за разлику од многих, он је стално у контакту са Србима са Косова и чиниће то и убудуће јер је најважнији итнерес Србије и Срба мир. Вучић је навео да су на састанку са представницима Срба са Косова изнети одређени захтеви, између осталог и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић који је рекао да Срби треба да напусте све покрајинске институције.

"Замолио сам и све остале са севера да то не чине, да послушају своју владу, да ако имам било каквог угледа код њих да то не чине, да покушамо да разговарамо, да свима кажемо да је проблем воз који они никад нису видели. Они који су нашли машиновођу терористу да иде у супротом смеру. Ми имамо имена, само смо цували крхки мир", нагласио је он.

Вучић је рекао и да је немачкој канцеларки Ангели Меркел рекао да Албанци нису ни видели зид, што она није могла да поверује.

"Ангели Меркел сам објаснио да они нису видели воз, она није веровала. Рекли јуче да не смемо да говоримо једни против других, ја дошао овде, Мустафа и Тачи се распевали", додао је Вучић.

На питање да ли у Србији људи треба да буду забринути, Вучић је навео да у Рашку није дошао да "прославља кинеску или лунарну нову годину".

Он је рекао и да је било припрема да се један од некадашњих терориста као машиновођа жртвује са локомотивом из супротног смера закуца у воз који је пошао из Београда.

Како је навео имате и Кадрија Весељија који прети да ће да упали северну Косовску Митровицу, ситуацију да Срби не желе да виде наоружане специјалне јединице које и немају право да буду ту или и ако јесу као такве треба да одговарају етничком саставу, а не 100 одсто од Албанаца, "онда немате потребе да ме питате какве додатне индиције имамо - а имамо их".

Бранимир Стојановић: Србима јужно од Ибра никад теже

Живот Срба јужно од Ибра никад није био тези, рекао је вечерас Бранимир Стојановић, заменик косовског премијера на прес конференцији коју је премијер Александар Вучић одржао у паузи разговора с политичким предстанвицима Срба са КИМ.

У овоме сада смо, међутим, пробали смо и урадили све да нађемо решење, али очигледно неко с друге стране није тражио решење, већ само разлог за дуге цеви које сада шаље у српска села, рекао је Стојановић.

"Нико нам није рекао зашто им је послата РОСУ, јер никада тамо нису долазили, али нико није желео да нам каже", рекао је Стојановић додајући да су Срби који живе јузно од Ибра вечерас дошли у Рашку, "тамо где највише верујемо".

Он је премијеру захвалио што је увек с њима и што им је увек доступан и обећао да ће народ наставити да се бори и да ће остати тамо где је вековима живео.

Ракић: ЕУ се јасно ставила на албанску страну

Европска унија се јасно и отворено ставила на страну албанске заједнице, изјавио је вечерас градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић.

Ракић је новинарима у Раши рекао да Срби нису бесни, већ да код њих постоји страх и да су забринути за своје породице и своје животе.

"Молим премијера да нас зашити, ваша позиција је тешка, али и ми смо у безизлазној ситуацији", рекао је Ракић и додао да су Срби стрпљиви али да и њихово стрпљење има границе.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 60 261 1833
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи