МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Постигнут договор о уређењу дела око моста у Косовској Митровици
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Ђурић: Постигнут договор о уређењу дела око моста у Косовској Митровици

04. фебруар 2017. Извор: Танјуг

Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је јутрос око 02.30 у Приштини постигнут договор о уређењу дела око моста у Косовској Митровици што је, како је оценио, омогућено дипломатском активношћу Владе Србије и премијера Александара Вучића.

Ђурић је рекао да Брисел није претходних дана на исти начин третирао Београд и Приштину, истакавши да нису сви пођеднако одговорни за ескалацију ситуације у јужној српској покрајини.

"Иза нас је дуга и непроспавана ноћ. Наши представници су око 2.30 постигли договор о томе како ће бити уређен део око моста, уз подршку свих нас који смо били укључени. И представници ЕУ и САД су били присутни", рекао је Ђурић гостујући у Дневнику РТС-а.

Истиче да ће наредних дана нацрт тог договора, којим су наши представници били задовољни, бити представљен јавности.

Ако дође до спровођења, тај договор се може посматрати са умерним оптимизмом, истакао је директор Канцеларије за КиМ нагласивши да је до њега дошло искључиво захваљујући посвећеној дипломатској активности и чињенице да је премијер Александар Вучић стао иза Срба на Космету и рекао да насиље неће бити толерисано.

"Србија је снажно стала иза представника Срба и створили су се услови да се тензије смање. Ми нисмо доприносили тензијама, оне су настале јер Приштина није поштовала договорено", истакао је Ђурић.

Када је у питању безбедност на северу Косова, Ђурић је рекао да се са пажњом гледају сва дешавања.

"Нисам олако изговорио да треба да сачекамо примену. Погледајте како су се понашали, ЕУ је правила уравниловку, када Приштина делује једнострано они ћуте, Приштина распирује тензије", навео је Ђурић.

Најважније је, сматра, то што је Србија показала да је уз наш народ и да неће допустити акте који ће направити дестабилизацију.

"Након тешке ноћи можемо рећи да смо корак ближе деескалацији захваљујући нашим напорима", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Озбиљност и кредибилитет се показују применом споразума, рекао је Ђурић наводећи да је Београд доказао посвећеност дијалогу кроз имплементацију договореног, док Приштина за четири године није учинила ни корак ка формирању Заједнице српских општина.

"Остајемо посвећени нормализацији односа. Ово је искључиво могуће јер су Влада Србије и премијер Вучић дипломатском активношћу и на терену стали иза Срба", закључио је Ђурић.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи