МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Стефановић: Постигнут споразум којим се чува мир
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 269 1888
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Стефановић: Постигнут споразум којим се чува мир

04. фебруар 2017. Извор: Танјуг

Споразум, којим се сачувао мир и стабилност на територији Косова и Метохије постигнут је синоћ, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

"Чекамо званично саопштење, али захваљујући доброј, паметној политици наше државе и премијера Александра Вучића, споразум је постигнут, а најважнија је сигурност Срба на северу Косова и Метохије", рекао је Стефановић за ТВ Пинк.

Како је рекао, ради се о договору који је постигнут пре нолико дана у Бриселу, али како је додао тада се "нешто чудно дешавало".

Стефановић поставља питање коме је читава тензија и све што се десавало последњих неколико дана било потребно.

"Србији то најмање одговара. Србија је успела, без обзира шта ко причао, добром политиком државе, владе и премијера, успела да да очува стабилност и да људи могу да се осећају сигурно и безбедно. Ово је увод у нову фазу спуштања свих тензија и Србија заиста хоће да постигне и стабилност, сигурност и безбедност свих грађана", рекао је министар.

Истиче да је постојала ситуација, да је била косовска полиција или специјалне снаге РОСУ, са дугим цевима у јужном делу КМ, на само неколико стотина метара од "фамозног зида", моста, од српског становништва.

"И то некоме није сметало, људи са аутоматским оружјем на неколико стотина метара, али је сметало да ли се померила нека полицијска јединица из рецимо Крагујевца у Краљево и из Новог Сада у Београд. То је заиста невероватно", рекао је министар.

Стефановић је подсетио све да Република Србија у свој састав укључује Косово и Метохију.

"То је део наше земље, али Србија никога ни у једном тренутку није угрожавала", рекао је Стефановић.

Он каже да је била и тензија у случају воза и да је навећи проблем тог воза, који никада није ушао на територију КиМ био што је на њему писало "Косово је Србија".

"И онда су дизали тензију. Када спојите та два догађаја, видите да је некоме одговарало да постепено подиже тензију, да тестира стрпљење Србије или можда је хтео да изазове реакцију Србије, да опет буде нека нова "Олуја" и протеривање Срба са севера Косова", рекао је он.

Он је поновио да је добром политиком владе послата снажна порука да смо озбиљна држава, која није дозволила да Срби на северу КиМ, или било где другде на Косову буду угрожени и премијер је то истакао у разговору са људима са КиМ.

Истовремено је очувана стабилност и безбедност, Србија није дозволила било шта да се догоди, људи могу да буду задовољни зато што Србија гради и шири стабилност не само на својој територији, већ свуда у региону, додао је министар.

"Стално покушавају да нас уведу у неке сукобе, а Србија хоће стабилност и мир, хоћемо да живимо боље, доводимо инвеститоре, отварамо нова радна места, хоћемо да људи свуда у нашој земљи живе боље, да се фабрике отварају и хоћемо да причамо о томе", рекао је Стефановић.

Истиче да је немогуће разговарати о Бриселском споразуму, а да се не разговара о ЗСО, која чини око 40 одсто тог споразума.

"Најважније одредбе су ЗСО, то су биле гаранције српском народу да може да опстане и буде безбедан. Србија на томе мора да инсистира, морамо разговарати о томе и то разумеју људи из ЕУ и о томе не може да се дискутује на други начин, осим да се наставе разговори", рекао је Стефановић.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 269 1888
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи