МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Србија стала иза свог народа на КиМ
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Ђурић: Србија стала иза свог народа на КиМ

04. фебруар 2017. Извор: Танјуг

Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је данас да је постигнути договор о уређењу дела око моста у Косовској Митровици потпуно исти који је био на столу пре неколико дана у Бриселу, када захваљујући вољи Албанаца и ЕУ није било могуће постићи договор.

Он наглашава да за губитак поверења, кључног елемента дијалога, одговорност сносе Приштина и ЕУ, као посредник у тим разговорима.

„Синоћ је постигнут потпуно исти договор који је био на столу и пре два дана када су премијер Александар Вучић и председник Томислав Николић, наша делегација разговарали о тој теми у Бриселу, а када захваљујући вољи Албанац и ЕУ није било могуће постићи тај исти споразум“, објаснио је он у изјави новинарима.

Ђурић је истакао да је главна последица свега што се дешавало претходних дана губитак поверења у представнике Приштине и ЕУ, који су имали потпуно идентичан споразум на столу, а нису га прихватили тражећи изговор, повод за то да се изврши нека врста притиска, насиља, упада на север КиМ, не желећи да се договарају са Београдом.

Према његовим речима примењено је хиљаду покварених трикова са циљем да се Београд скрајне да би се они договарали директно са представницима Срба са КиМ.

„Наравно да је овај договор постигнут у координацији представника Срба на КиМ са владом у Србији, премијером“, указао је Ђурић.

Он је оценио да није нормално што је међународна заједница покушавала да нађе заједно са Приштином најмањи изговор да све ово не успе, повод да се јако лоше ствари дешавају на северу КиМ.

„Није прихватљиво ни то да је ћутала на дуге цеви које су упућиване на север, што су се јужном Митровицом шетали наоружани припадници покрајинских снага безбедности, а нама покушавали да одреде куда ће се кретати наше јединице по централној Србији и политичари “, критиковао је Ђурић.

Он је додао да је Влада Србије послала јасну поруку да се то неће са наше стране толерисати.

„Не можемо да им верујемо било шта после овог. Потпуно је очигледно да смо исти споразум имали на столу. Све до момента када је премијер Вучић у Рашки „упалио светло“, рекао истину шта се спрема, подмукла политичка интрига да се створе услови за напад на српски живаљ, њихов план је ишао као по лоју. Када је премијер разоткрио шта је био план кренули су да се повлаче и узмичу“, казао је он.

Ђурић је истакао да је ситуација почела да иде у правцу деескалације захваљујући томе што је Србија стала иза српског народа на КиМ, и што је премијер поручио да Србија неће толерисати било какве једностране потезе.

Објаснио је да никада, за ове четири и по године, а премијер је био више од 60 пута у Бриселу и борио се за остварење наших интереса, није видео чвршћу решеност са наше стране да се нешто договоримо.

Они су, како је истакао, желели да ствари пропадну, да би отворили врата томе да дође до агресије на Србе на КиМ, и да би скрајнули Београд из тих разговора.

„Наравно да ће се и о Заједници српских општина разговарати и договарати са Београдом, са Србима са КиМ а не са било ким другим“, поручио је Ђурић.

Он је нагласио да је кључна вредност дијалога, а то је поверење, изгубљено, и да је Србија увек желела пре свега стабилност.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи