МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић:Спремао се погром,Вучић га спречио у Рашкој
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Ђурић:Спремао се погром,Вучић га спречио у Рашкој

04. фебруар 2017. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је изјавио вечерас да је наша земља претходних неколико дана била предмет плана који је имао циљ да створи политичке предуслове за нешто што би био нови погром над Србима на КиМ и да је то спречио премијер Александар Вучић.

"Наша земља је претходних неколико дана била предмет једног веома циничног политичког плана и интриге који је имао циљ да створи политичке предуслове за нешто што би био нови погром над Србима на КиМ, а за шта је као изговор требало да послужи једно комунално питање у Косовској Митровици, један потпорни зид, за који је сада договорено да буде померен два метра уназад", рекао је Ђурић гостујући на РТС-у.

Он је рекао да је премијер Вучић јасно изашао и рекао да држава Србија неће прихватити ни под којим условима да Срби на КиМ буду предмет нових погрома и новог насиља и да су у том смислу послате поруке на најважније адресе у свету.

"Да није дошло до догађаја у Рашкој, дакле до тога да је премијер Александар Вучић отишао и стао испред Срба са КиМ и послао јасну поруку да држава Србија стоји иза њих и да неће толерисати било какво насиље, ми би данас имали ситуацију без икакве политичке контроле на КиМ, а могуће и насиље", нагалсио је Ђурић.

Како каже, Вучић је "упалио светло у Рашкој" и обелоданио какав план се спрема.

"Једна идеја је била то, а други део идеје је био да Србија буде увучена у то и да Београд буде скрајнут из преговора. То је, такође, био део тог плана и само захваљујући томе што је истина извучена на видело то је спречено", нагласио је директор Канцеларије за КиМ.

Према његовим речима, једна од последица свега овога је потпуни губитак поверења у намере Приштине, али и у посреднике у овим разговорима, зато што такав план није било могуће реализовати без подршке.

Ђурић је нагласио да наша страна обелоданила праве намере Приштине.

"Ми смо ово решење које је прошле ноћи постигнуто од самог почетка и хтели и предлагали. Јер, нама је у интересу да не може из јужог дела Косовске Митровице да се улази право у центар северног дела Косовске Митровице и то је оно што су и грађани тражили. Они су очекивали да ми не успемо да постигнемо ту врсту договора и зато у Бриселу нису хтели да се о томе договоре", рекао је Ђурић.

Он каже и да питање Заједнице српских општина говори о апсурду, јер је смо то добили пре четири године, али Приштина не чини ниједан корак да то спроведе.

Ђурић истиче да са друге стране одједном мора комунални проблем у Приштини ноћу да се договара, јер ако се то не договори онда ће то да послужи као изговор за нове полицијске интервенције и слање дугог оружја.

"А, нико није из међународне заједнице ни реч рекао што су се безбедносне снаге Косова шетале по јужној Митровици и што су слате дуге цеви на север КиМ, а представници озбиљних амбасада у Србији покушали су и нама да наређују куда ће наше јединице по централној Србији да се крећу што наравно ником у Србији није пало напамет да пристане", истакао је Ђурић.

Он додаје да је држава на достојанствен начин бранила интересе наших грађана на КиМ и сачувала и у безбедносном смислу интересе када је реч о Косовској Митровици, пошто неће моћи да се улази директно у центар из јужној дела.

"Како кажу - не пада снег да покрије брег него да свака зверка покаже траг. Видело се у овом случају да и међународна заједница односно ЕУ у преговорима није наступала у доброј вери", закључио је Ђурић.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи