Насловна » Актуелно » Вести »Козарев: Очувано јединство Срба на КИМ и Владе Србије

Козарев: Очувано јединство Срба на КИМ и Владе Србије

21. фебруар 2017. Извор: Танјуг

Заменик директора Канцеларије за КИМ Душан Козарев изјавио је данас да су успешно спречени покушаји да се наруши политичко јединство српског народа на Косову и Метохији и отежа координација политичких представника Срба са Владом Србије.

Фото: Канцеларија за КиМ

Он је на Одбору за КиМ, представљајући извештај о раду за 2016. годину казао да је влада кроз Канцеларију успела да учврсти своје присуство у срединама већински насељеним српским становништвом и оснажи капацитете за помоћ Србима на КИМ.

Козарев је указао на то да су се активности Канцеларије за КиМ одвијале у отежаним условима због појачаних настојања Приштине да ослаби политички, институционални и економски капацитет српског народа у покрајини.

“Крајем прошле и почетком ове године, кулминирали су покушаји Приштине да се политичка и безбедносна ситуација на терену дестабилизује, али је добро промишљеном и одговорном реакцијом владе и премијера спречена озбиљнија ескалација”, рекао је Козарев.

Констатовао је да је основни циљ Канцеларије, стварање институционалних, економских и социјалних услова за опстанак и просперитет српског народа и грађана других националности на КИМ, испуњен на најбољи могући начин упркос отежавајућим факторима на терену.

Говорећи о случају Оливера Ивановића, Козарев је подсетио да се против њега као и против других Срба на КИМ воде монтирани политички процеси, а да су хапшења Срба политички мотивисана.

Он је подсетио и да је Влада Србије дала гаранције за Оливера Ивановића да се брани са слободе, те да ће Канцеларија наставити да помаже његову породицу.

Такође, подсетио је да је предмет враћен на поновно суђење.