МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Владисављевић: Београд одговоран,Приштина неспремна за компромис
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 269 1888
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Владисављевић: Београд одговоран,Приштина неспремна за компромис

21. фебруар 2017. Извор: Танјуг

Београд је у дијалогу са Приштином приступао одговорно како би заштитио и омогућио наставак јачања међународног положаја Србије, док Приштина није била спремна на компромис, изјавио је данас директор Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу Драган Владисављевић.

Фото: www.kord-kim.gov.rs

Он је на седници скупштинског Одбора за КиМ рекао да се дијалог са Приштином у 2016. години одвијао променљивим интензитетом, а да су доминирале теме које су се тицале телекомуникација, правосуђа.

"Током овог периода дошло је до постизања договора по питању слободе кретања. Ипак, изостанак договора у вези примене, за Београд суштински важног Споразума о катастру и једнострани потези Приштине у том контексту разлог су због којег се домети овог дела дијалога не могу оценити задовољавајућим”, рекао је он.

Као важно постигнуће, Владисављевић је навео договор о деблокади процеса спровођења споразума о мосту, којим су, каже обезбеђене претпоставке за очување безбедности Срба у Косовској Митровици.

За разлику од Београда, Приштина је, додаје Владисављевић, преговорима прилазила без истинске спремности на компромис, стално инсистирајући на статусним питањима, условљавањима и без нуђења конкретних решења.

“Једностран приступ Приштине према дијалогу огледао се у константном одбијању разговора о питањима за која сматра да нису у њеном интересу, као што су ЗСО, али и имовина и права и слободе Срба и СПЦ на КиМ”, оценио је он.

Каже да је исти случај и када је реч о спровођењу обавеза из претходно постигнутих споразума.

“Одговоран приступ Београда према преговарачком процесу и нормализацији односа са Приштином, имао је за циљ да допринесе нормалном и безбедном животу Срба у покрајини, њиховом опстанку и останку”, рекао је Владисављевић.

Он је истакао да је упркос генерално позитивном ангажману ЕУ у преговарачком процесу, потребно снажније лидерство Уније на терену у процесу спровођења споразума, као и на отварању нових тема.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 269 1888
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи