МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Из Београда стиже порука – нема војске Косова
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Ђурић: Из Београда стиже порука – нема војске Косова

09. март 2017. Извор: РТС

Реакција САД и НАТО-а поводом најаве формирања војске Косова је несумњиво велики дипломатски успех Србије, каже за РТС директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Подсећа да је генерални секретар НАТО-а у саопштењу Приштину упутио на наставак разговора са Београдом. Из Београда стиже порука – нема војске Косова, поручио је Ђурић.

Фото: РТС

У телефонском разговору српског премијера Александра Вучића и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, Србији је потврђено да се НАТО противи формирању војске Косова. И Сједињене Америчке Државе су забринуте због најављене намере да без уставног амандмана буде промењен мандат Косовских безбедносних снаге. Истичу да ће преиспитати будућу сарадњу са КБС-ом уколико се догоди усвајање предлога закона који је иницирао Хашим Тачи.

"Ово је несумњиво велики дипломатски успех Србије и није пао с неба, производ је темељног и минуциозног рада на томе да се наши ставови објасне и приближе, не само земљама на чију смо подршку и у најтежим тренуцима могли да рачунамо, као што су Кина и Руска Федерација, већ и са земљама НАТО-а", рекао је директор Канцеларије Марко Ђурић истичући да се исплатило то што је премијер Вучић улагао у добре односе са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом, иако је због тога био критикован.

Србија је на снажан и јединствен начин лобирала за своје интересе, истакао је Ђурић.

На питање да ли су довољна упозорења НАТО-а и САД да Приштина одустане од своје намере, да без промене устава и гласова Срба формира војску, Ђурић је рекао да војска Косова неће бити формирана.

"Ако противљењу Београда, сталних чланица Савета безбедности додамо и противљење НАТО-а и САД, јасно је да се оно што је Тачи планирао за данас, изјашњавање о формирању војске Косова, да се то неће се десити. Борићемо се против њеног формирања јер угрожава стабилност у целом региону, а таква војска, осим што је њено формирање противно Резолуцији 1244 и војно-техничком споразуму на основу којих је успостављен мир у нашој јужној покрјаини, не би могло да представља претњу никоме осим ненаоружаном српском становништву, што Србија никада неће дозволити и они то добро знају", рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ каже да политички лидери из Приштине траже разлоге за сукобљавање са Београдом јер нису у стању да пруже боље економске услове становништву и јер се плаше одговорности пред судом за ратне злочине. "Ми желимо нормалне односе са Албанцима, али нећемо дозволити да неко гази Србе", поручио је Ђурић.

Истиче да је у свакодневним контактима са српским представницима на КиМ. "У Београду можемо поносно да кажемо да нећемо да прихватимо гажење наших интереса, али треба храбрости рећи то у Приштини. Наши представници неће подржати овако једностране и штетне потезе", рекао је Ђурић.

Када је у питању дијалог у Бриселу, Ђурић је рекао да у Приштини сваки дан измишљају нове разлоге да се не испуне договори. Очигледно је, каже, да им Заједница српских општина не одговара и да не знају како то да објасне својим људима.

Ђурић је подсетио да је генерални секретар НАТО-а у саопштењу Приштину упутио на наставак разговора са Београдом. "Из Београда стиже порука – нема војске Косова", закључио је Ђурић.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи