МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Заштитићемо имовину као у случају Трепче
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 265 1858
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Ђурић: Заштитићемо имовину као у случају Трепче

15. март 2017. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је данас да ће Влади Србије предложити да на наредној седници поништи противправну одлуку приштинских власти о присвајању имовине Србије, којом они желе да легализују "отимачину".

Фото: Канцеларија за КиМ

Ђурић је на конференцији за новинаре после састанка са политичким представницима Срба са КиМ подсетио да је влада таквом одлуком успешно заштитила државне и националне интересе приликом покушаја Приштине да отме Трепчу.

Навео је да је Приштина одлуку о присвајању имовине донела 1. марта, без консултација са представницима Срба а да је, каже, стидљиво објављена пре два дана на сајту косовске владе.

"Одлука привремених институција у Приштини је противправна, противуставна, противзаконита и ништавна јер не производи правне последице", истиче Ђурић.

Наводи да та одлука представља дугогодишњу тежњу сепаратистичких представника Албанаца да легализују "отимачину" и да економски обесправљујући Србе и Србију доврше искорењивање Срба из покрајине и заокруже процес етничког чишћења.

Он је рекао да очекује јасну реакцију међународне заједнице на ту, како каже, криминалну одлуку са истом жестином као што је реаговала на покушај доношења одлуке о формирању такозване војске Косова, те да мора да реагује и спречи ратно-хушкачко понашање Приштине.

Поручио је да је реч о колосалној пљачки и отимачини на коју Србија никада неће пристати те да ће Влада и представници Срба са Косова у тој борби бити јединствени.

Ђурић је навео и да разуме представнике Срба с Косова који кажу да физички неће дозволити узурпацију јавних предузећа у покрајини.

"Највиши политички представници Срба данас су поручили да неће дозволити спровођење те одлуке", додаје Ђурић и поручује да ће борба бити дуга и тешка, али да нема одустајања.

Ђурић каже и да Хашим Тачи, Иса Мустафа и Кадри Весељи знају да ће та одлука бити "мртво слово на папиру" и још један ударац за нормализацију односа, те да се том одлуком чини медвеђа услуга не само Србима него и Албанцима.

"Ово нас удаљава од дијалога, нормализације односа и мира и стабилности чему ми тежимо", истиче Ђурић.

Каже да се одлука привремених власти у Приштини односи на 29 одсто од укупног земљишта на КиМ, око 1,2 милиона метара квадратних службених објеката, око 145.000 метара квадратних пословних зграда, око 24.000 метара квадратних стамбених зграда, скоро 4.000 метара квадратних зграда посебне намене, око 753.000 метара квадратних различитих привредних објеката.

Такође, реч је о Трепчи, Брезовици, Косметпревозу, државним предузећима - Железница, ЕПС, Површински копови Термоелектране Обилић, ЕМС, Електрокосмет, Ибар Зубин Поток, ПТТ, Србијашуме, НИС, Аеродром Приштина, Национални парк Шара.

Ђурић каже да је Србија већински власник 155 предузећа у покрајини. Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић поручио је да ће Срби са КиМ наставити да се боре, сложно и јединствено са Владом Србије, за опстанак и бољи живот Срба на КиМ.

"Заједница српских општина мора да се формира", каже Стојановић.

Градоначелник Зубиног Потока Стеван Вуловић каже да је привремена власт у Приштини искрена само у томе да обесмисли живот и не поштује људска права Срба.

"Пробаћемо да све проблеме решавамо мирним путем и договором, ако је то могуће. Уколико то није могуће, уколико су они спремни да потегну силу, онда ћемо на ту силу силом и одговорити", каже Вуловић.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 265 1858
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи