МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Пет спорних ствари с Приштином, а нико не реагује
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Вучић: Пет спорних ствари с Приштином, а нико не реагује

16. март 2017. Извор: Танјуг

Премијер Александар Вучић каже да се у односима Београда и Приштине догодило у последњих 10-ак дана пет ствари на које мора да упозори иако он не очекује неку реакцију, али упозорава да је и то показатељ да неки људи очигледно овај простор не виде као простор заједничког деловања и рада.

премијери Западног Балкана

Фото: Танјуг

Вучић је на састанку премијера Западног Балкана у Сарајеву нагласио да треба недвосмислено адресирати проблеме и о њима отворено говорити, приметивши да када је Србија критикована то је увек било гласно,"неретко и прегласно", а када постоји сагласност да није Србија одговорна за нешто, то се или ставља под тепих, или тихо изговара да се неко други негде не би наљутио.

Како је рекао, он не тражи ни закључак нити помоћ, ни подршку по том питању, али каже да мора да изнесе пет ствари које су се догодиле у последњих десет дана у односима између Београда и Приштине.

Најпре је то иницијатива за стварање такозване војске Косова, што је супротно Бриселском споразуму и нашем договору са НАТО, затим декларација о прекиду дијалога Београда и Приштине, која, наглашава, није дошла из Београда, већ из Приштине...

Ту је и захтев за узимање, односно отимање имовине СФРЈ, СРЈ, Србије, АП КиМ, "иако никада о томе нису желели да разговарају у Бриселу, пошто кажу да нема потребе да разговарамо", и иако нису били предмет рада Бадинтерове комисије.

Четврта ствар је стварање новог специјалног одељења за суђење Србима, додао је Вучић запитавши каква је то додатна порука, а пета је ствар хапшење председника општине Ранилуг, с образложењем да је носио плакате с ликом Вучића, а уз оптужбу да је тиме изазивао националну, верску и расну мржњу.

Он је додао да су председника општине ухапсили, одузели му аутомоби и оптужили га, како каже, "због чувеног, ваљда антиалбанског слогана, брже јаче боље", поручивши да није знао да су то толико опасне, тешке и ужасне речи.

Вучић је поновио да не тражи никакву реакцију већ да само жели да каже да се дешавају ствари које нису договорене, и подсетио да није реаговао ни када је изостала реакција на то када је било јасно ко крши постигнуте договоре у Бриселу.

Он је подвукао да о томе говори зато што је очигледно да неки људи не могу да виде овај простор "не могу рећи јединственим", али као простор у коме треба заједнички да делујемо и радимо у будућности.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1863
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи