МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Као и 2004. године и сада, лажи за нападе на Србе
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1862
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Ђурић: Као и 2004. године и сада, лажи за нападе на Србе

17. март 2017. Извор: РТС

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да су и за време мартовског погрома Срба пре 13 година и сада ствари на КиМ сличне, да се и тада и сада лажним поводима и измишљотинама врши притсак и нападају Срби.

Марко Ђурић

Фото: РТС

Ђурић је рекао да је то постконфликтно подручје на којем се најмање људи вратило на своја огњишта, чак мање и од Руанде.

У Дневнику РТС, Ђурић је казао да је 17 март. црним словима уписан у историју српског народа као један од датума када су затирани српско име, светиње и народ.

Он је рекао да из пијетета према жртвама не жели да коментарише изјаве попут Тачијеве да га је срамота због тих догадаја, и подвукао да су управо Тачи и њему слични одговорни за та дешавања и за реке Срба протераних из јужне српске ппокрајине.

"И тада и сада ствари су сличне, погром је изведен под лажним измишљеним изгвором, а и пових дана видимо лажне поводе да се врши притисак и нападају Срби на КиМ" упозорио је Ђурић.

Како је оценио политичка клима, нажалост, када је реч о косовским албанцима суштински се није променила.

Ђурић је додао да као највећи неуспех међународне заједнице али и привремених институција на КиМ то што на улицама Приштине, Пећи, Ђаковице и Обилића нема десетина хиљада Срба који су протерани.

Косово и Метохија је постконфликтно подручје где је најмање људи враћено на своја огњишта са најмањом стопом повратка, мање чак него штоје то у Руанди, оценио је Ђурић.

Он је, одговарајући на питања у вези са отимањем омовине, реакцијом међународне заједнице на то и друга понашања Приштине истакао да је премијер Александар Вучић јуче у Сарајеву на јасан и директан начин рекао шта се дешава и у вези војске Косова, отимање имовине, хапшења због изборних плаката...

Међутим додао је за неке ствари, као што је војска Косова, у највишим форумима међународне заједнице Приштина нема подршку на онај начин на који је то било случај у ранијем периоду.

Како је рекао и у другим стварима, као што је и питање отимања имовине Србије, став ЕУ, каквим често нисмо били најзадовољнији, различити од става Приштине и другачији од потпуног ћутања какво смо могли да видимо раније.

"Зато сматрам да Србија треба да настави са интезивном дипломатском активношћу" рекао је Ђурић који је истакао да ћемо умети да заштитимо своју имовину.

Директор Канцеларије за КиМ је додао, подовом изјава Тачија да та имовина припада Приштини да Тачи није ни меродаван, нити овлашћен да одлучује шта је чије, али исто тако и да види проблеме и за инвеститоре и за све људе који на КиМ живе од тог покушаја да се оспори оно што је неспорно власништво Србије.

Ми ћемо сасвим сигурно баш као што смо успешно случају Трепче и у случају Брезовице поништили такве акте и спречили да Приштина присвоји оно што је наше, заједно са нашим народом на КиМ енергично бранити, поручио је Ђурић.

Коментаришући хапшење градоначелника Ранилуга Ђуић је рекао да је очигледно да се у Приштини неко "озбиљно унервозио" и због избора за председника Србије али и резултата избора јер, додао је, јасно је да ће Александар Вучић на КиМ, где је око 106.00 бирача, освојити више од 70 одсто гласова.

Како је рекао, РИК ће о свему што је везано за гласање на КиМ донети одлуку уз процену ситуације и да ће се учинити све да људи гласају на 90 бирачких места у јужној српској покрајини.

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 61 266 1862
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи