МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић са КиМ честитао Васкрс: Сви Срби једна породица
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 63 273 1917
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Ђурић са КиМ честитао Васкрс: Сви Срби једна породица

16. април 2017. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић честитао је са Главичице надомак Гњилана Васкрс свим верницима који славе данас и поручио да су Срби, ма где живели, једна породица.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

Ђурић је казао да је данас велики празник и прилика да одавде са КиМ, постојбине кнеза Лазара, целој Србији и свом српству пошаље поруку да су Срби, ма где живели једна породица која дели једну судбину, која има исте циљеве, исте стрепње и исте изазове са којима се суочава.

“Наш народ овде на КиМ носи једно тешко бреме зато су и очи целог нашег народа, целе наше земље упрте овде на КиМ”, поручио је Ђурић окупљеним Србима на брду Главичица надомак Гњилана где се данас одржава Етно-фест.

“Ја сам дошао да вам пренесем поруку љубави и солидарности свих наших сународника и суграђана од Суботице, Београда, Сомбора, Новог Сада… сваког нашег места где год да живи наш народ и где год да се данас обележава Ускрс, свима су мисли са нашим људима који живе овде на КиМ”, истакао је он.

Ђурић је истакао да се на овом месту чува и баштини српска традиција, језик, ношња која је обишла цео свет и донеле глас једном малом, али поносном народу који је издржао пред свим налетима историје, пред свим покушајима да буде покорен и истребљен.

На брду Главичица покрај темеља цркве Христа Спаса окупио се данас велики број Срба из Косовског поморавља.

Окупљене је поздравио председник општине Партеш Драган Николић.

На скупу су били присутни и српски министар у покрајинској Влади Далибор Јевтић, градоначелник Штрпца Братислав Николић и други.

Скуп је обезбеђивала полиција.

Ђурић: Нема места страху, нема одустајања

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да су Срби на Косову изложени притиску већ 17 година, али да нема места страху ни одустајању.

Чињеница је да на КиМ постоји верска радикализација и нека врста социјалне темпиране бомбе, рекао је Ђурић.

„Али овде данас за Васкрс на срећу, за сада, све је мирно и надамо се да ће тако и остати”, изјавио је Ђурић на Главичици надомак Гњилана одговарајући на новинарско питање да ли је постојала забринутост због ситуације на Косову.

Према његовим речима, чињеница је и да наш народ на КиМ мора да живи са неком врстом мача над главом, који се огледа управо у једном непријатељском односу дела екстремних који не би желели да виде ни опстанак ни повратак ни будућност наших људи.

„Срећом наши људи су веома одлучни издржљиви, истрајни, ако сте видели данас овде у Главичичи препуно је деце из околних села, људи који су решени да негују свој језик, своју културу, традицију, веру и да се овде слободни, као своји на своме, окупљају,„- рекао је Ђурић.

Мислим да нема места страху и нема места одустајању, већ има места решености за наставак борбе за наш опстанак и останак, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 63 273 1917
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи