МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Марић: Универзитет у Митровици остаје у систему Србије
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 62 273 1916
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Марић: Универзитет у Митровици остаје у систему Србије

25. април 2017. Извор: Танјуг

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Љубомир Марић изјавио је данас да Приштински универзитет са привременим седиштем у Косовској Митровици остаје српски и да остаје у високошколском систему Републике Србије.

Љубомир Марић

Фото: Канцеларија за КиМ

Марић је говорећи на свечаности поводом Дана студената у Косовској Митровици истакао да је универзитет у овом граду био и остао једна од кључних националних установа и сведок институционалног присуства Републике Србије на Косову и Метохији.

Као такав ће наставити да ужива отворену подршку и заштиту Републике Србије, додао је Марић и истакао да је образовање и интерес и право српског народа на Косову и Метохији.

Он се осврнуо на поруке из Приштине да Приштински универзитет са привременим седиштем у Косовској Митровици мора да буде стављен под ингеренцију покрајинског Министарства образовања, науке и технологије.

"Ваш и наш универзитет наставиће да цвета под окриљем Републике Србије и једини начин да се то спречи је да не буде нас и Србије. Не говорим ово из потребе да будем театралан. Овде је реч о одбрани елементарног права на постојање једног народа, његовог идентитета, културе и будућности", поручио је Марић.

Он је казао да неће они који колико до јуче нису ни знали шта је просвета, који имају више факултета него научника, да постављају границе нашем интелектуалном, духовном и сваком другом развитку.

"Одбрана овога универзитета је обавеза од националног интереса и њој се мора приступати са одговорношћу коју имају родитељи када се боре за будућност своје деце", рекао је Марић поручивши студентима да су најважнији ресурс Србије јер је, како је казао, наша држава увек имала више пушака него умних глава.

Марић је додао да би примарни друштвени циљ студената требало да буде борба за српске државне и националне интересе и да ће се у наредним годинама то искључиво чинити ненасилним средствима а да ће најубојитије оружје бити савремена средства масовне комуникације.

Ректор Приштинског универзитета у Косовској Митровици проф. др Срећко Милачић изјавио је да српски народ никада није ускраћивао никоме право на образовање и да ако стремимо уласку у ЕУ поставља се питање да ли је ускраћивање права на образовање једно од европских тековина.

"Као и до сада држава Србија је увек имала разумевање за свој универзитет, увек га је помагала у свом развоју и убеђени смо да ће тако остати и у будућем периоду", истакао је Милачић.

Студент проректор Немања Бишевац упозорио је да све више академаца са стеченим знањем напушта земљу и одлази у иностранство и да из тог разлога апелује на све надлежне да се позабаве проблемима младих и образованих људи.

"Сви заједно ћемо се борити и залагати да Приштински универзитет у Косовској Митровици заувек остане део високообразовног система Републике Србије", поручио је Бишевац.

Председник СКОНУС-а Милан Савић изјавио је да кровна организација студената у Србији остаје са студентима на Косову и Метохији поручивши да основна вредност друштва треба да буде знање.

Универзитет у Косовској Митровици има статус државног универзитета, оснивач је Народна скупштина Републике Србије.

У саставу Универзитета налази се 10 факултета од којих седам у Косовској Митровици, два у Лепосавићу и један у Лешку.

У овој високообразовној научној институцији запослено је око 750 наставника и сарадника и око 350 ненаставног особља. На факултетима овог универзитетат образује се више од 10.000 студената.

Поводом Дана студената председник Студентског парламента Иван Виријевић уручио је захвалнице за најбоље студенте. А међу најбољима били су: Стефан Бојовић, Душица Радосављевић, Никола Миљковић, Катарина Дуловић, Ђорђе Анђелковић, Тамара Миловановић, Ина Марковић, Никола Дабижљевић, Ана Прибаковић и Лазар Јовановић.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 62 273 1916
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи