МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Одлука о Харадинају поврх свега политичка, Француској ћемо упутити протестну ноту
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 62 273 1916
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Вучић: Одлука о Харадинају поврх свега политичка, Француској ћемо упутити протестну ноту

27. април 2017. Извор: Танјуг

Влада сматра да је одлука срамна, скандалозна, противправна и апсолутно неправична, а више од свега политичка, рекао је премијер Александар Вучић на прес конференцији након ванредне седнице владе посвећене одлуци француског суда и најавио протестну ноту Француској и позив амбасадору Србије на консултације.

Вучић, Ђурић, Кубуровић

Фото: Канцеларија за КиМ

Вучић каже да одлуку француског суда нико нормалан не може да разуме, јер нема образложења зашто није прихваћен захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја...

Премијер Вучић поручио је да Србија, после одлуке о неизручењу Рамуша Харадинаја, неће мењати своју спољну политику и да ће наставити европске интеграције.

"Ма колико да ми је тешко и да сам данас био и љут и огрочен и разочаран, поносан сам што живим у Србији и имам част да водим владу која се политици одобравања и подстицања злочина супротставља на најснажнији начин и наставиће то да ради", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се политика Србије не мења из дана у дан, да је Србија на европском путу, те да жели најбоље односе са Русијом и Кином.

Премијер је рекао да ће наша држава, поред свих мера, наставити да гони све који су починили ратне злочине, а грађанима је поручио да ходају уздигнута чела:

"Данас нисмо ми поражени, нити понижени, већ они који су доносили такве одлуке".

Вучић је истакао да је ратни злочин кривично дело које не застарева ни по српским законима, а ни по међународним нормама.

"Људи у Србији, који се осећају тешко и који не могу да разумеју овакве одлуке, могу слободно да иду уздигнута чела улицама наше земље, јер нисмо данас ми поражени и понижени, понижени и поражени су они који су овакве одлуке доносили", рекао је Вучић.

Он је нагласио да је за Србију злочинац онај ко је починио злочин, без обзира на име, презиме, нацију или вероисповест.

"За њих злочинац није злочинац, и злочин није злочин ако је почињен над онима против којих су се некада или политички или вољно борили. То више говори о њима него о нама", рекао је Вучић.

Премијер је додао да право и правда нису увек, ни лако достижни, али да се на крају и то догоди.

"Зато смо уверени да ћемо својом снагом и одлучношћу успети да се изборимо и за право и за правду и заштиту права оних који су страдали на најмонструознији начин, јер ће то бити једини начин да се то не понови у будућности", рекао је Вучић.

Како је рекао, ми смо једна мала земља која се бори за поштовање права и правде и спремна је да се супсротстави и најмоћнијим силама уколико су спремне да погазе право и правду и морал.

"За нас никада ово неће бити прихватљиво" подвукао је и додао да је добро сто су нам показали шта мисле о нашем народу и насим жртвама.

"Немој више да нам показују како функционише правна држава", рекао је премијер и подбвукао да треба да се стиде одлуке коју су донели.

Он је додао и да то нама оставља могућност да реципрочно одговоримо мерама ако у будућности треба да реагујемо.

Нису, каже, имали право да улазе у мериторинг, већ само да процене основаност захтева Србије и ништа више.

Ми ћемо позвати амбасадора назад у Београд и уручити Француској протесну ноту, ако ништа друго - бар да уђе у уџбенике да мала земља није дала на себе и да штити интересе грађана на шта је поносан.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 62 273 1916
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи