МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Јоксимовић, Ђурић: Очекујемо већи ангажман ЕУ
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 63 273 1917
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Јоксимовић, Ђурић: Очекујемо већи ангажман ЕУ

04. мај 2017. Извор: Танјуг

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручили су данас, на састанку са амбасадорима држава чланица Европске уније, да очекују већи ангажман Брисела када је реч о ситуацији у региону.

Јоксимовић, Ђурић

Фото: Канцеларија за КиМ

Јоксимовић и Ђурић су, како су рекли, упознали амбасадоре са актуелном ситуацијом у региону, али и ставовима Београда поводом отворених претњи и негативних реакција према Србији које су усмерене против стабилности региона, као и са забринутошћу Владе да ЕУ и њене чланице такве појаве прећуткују.

Разговарало се и о стању у коме се налази дијалог Београда и Приштине.

"Очекујемо већи ангажман ЕУ и не ради се само о политичким изјавама, већ очекујемо план за превазилажзење ове ситуације", рекла је Јоксимовић на конференцији за новинаре након састанка.

Како је рекла, тај проблем претњи и негативних реакција према Србији, није само проблем Србије, већ је много шири и може да буде стратешки проблем.

"Ми не правимо драму око тога, разумемо шта хоће да нам кажу, али такав речник не прихватамо, јер смо озбиљна држава. Тражили смо веће учешће и разумевање ЕУ", рекла је Јоксимовић.

Она је поручила да ће Србија своје интересе да штити и промовише, као и до сада.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је јасна порука данашњег састанка са представницима држава ЕУ да је доста ћутања и одсуства реакције, јер је ћутање данас "доливање уља на ватру".

"Доста угњетавања Срба на КиМ и ћутања пред паљењем фитиља на балканско буре барута", рекао је Ђурић.

Он је рекао да је јасно опредељење Србије да проблеме решава кроз разговор, али неће дозволити да гледа како се на наше очи регион претвара у кошмарни пакао сукоба и рата.

"Србија жели стабилност и сарадњу, изградњу бољих односа, али не тако што ћемо ћутати", рекао је Ђурић и додао да су амбасадоре држава чланица ЕУ упознали и са изјавама, али и са низом потеза албанских политичких странака у претходних неколико месеци.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 63 273 1917
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи