МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Доста ћутања и одсуства реакције ЕУ
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 62 273 1916
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Ђурић: Доста ћутања и одсуства реакције ЕУ

04. мај 2017. Извор: Танјуг

Јасна порука Србије са састанка са амбасадорима држава чланица ЕУ је да је доста ћутања и одсуства реакције на догађаје у региону, јер је ћутање данас "доливање уља на ватру", изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Јоксимовић, Ђурић

Фото: Канцеларија за КиМ

"Доста угњетавања Срба на КиМ и доста ћутања пред паљењем фитиља на балканском ''бурету барута'' које сви заједно треба да се трудимо да спречимо да прерасте у ону врсту недаћа и трагедија које смо гледали у деценијама за нама", рекао је Ђурић, након састанка, који је одржао са амбасадорима заједно са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић.

Он је назначио да је јасно опредељење Србије да проблеме решава кроз разговор, а испружена рука премијера Александар Вучића у име целог народа - рука сарадње.

"Али то није рука која ће дозволти да гледа како се на наше очи регион поново претвара у кошмарни пакао сукоба, рата и конфликата. Србија жели стабилност, сарадњу и изградњу бољих односа, али не тако што хемо ћутати и гурати главу под тепих када се најстрашније ствари дешавају", рекао је он.

Ђурић је рекао да су саговорнике упознали не само са изјавама већ и са низом потеза албанских политичких странака, предузетих претходних неколико месеци, попут усвајања уредбе о присвајању имовине, резолуције о прекиду Бриселског дијалога, док се не реши питање изручења Рамуша Харадинаја онако како њима одговара.

"И гле чуда, решено је како њима одговара. Неприхватљиво је да претње дају позитивне политичке резултате за оне који прете. Они треба да буду кажњени, а не награђени кроз афирмацију и удовољавање њиховом захтеву, јер нас то нигде добро неће одвести", рекао је Ђурић.

Он је додао да цео свет треба да зна и чује да су људи који данас прете Србији "нељуди" иза којих стоје бројна злодела.

"Није довољно да реакцију сведемо на вербалну, ушећерену осуду тога. Потребна је конкретна акција. Шта треба да се деси да би реаговали? Да падне нечија глава? Мора да се делује сад, превентивно, да се спречи даља ескалација", рекао је Ђурић.

Одговарајући на питања новинара, Ђурић је рекао да је на састанку било речи и о дијалогу са Приштином, те да је саговорнике подсетио да је последња рунда техничког дијалога одржана у новембру прошле године и то не због Београда, већ је Приштина одбијала да седне за сто.

"Замислите обрнуту ситуацију, да је Београд, не шест месеци, него шест недеља одбијао да седи за столом. У Београд би дошли представници ЕУ и држава чланица и вршили би огроман притисак. А кад је Приштина усвојила резолуцију да не учествује у дијалогу, било је само млаке осуде", рекао је Ђурић.

Упитан да ли очекује да Рамуш Харадинај одговара пред Специјалним судом за ОВК, Ђурић је рекао да очекује, јер ратни злочин не застарева, а одговорни морају да одговарају "пред овим или оним судом".

"Њихова кривична и морална одговорност никад неће престати, а друштво на КиМ мора да буде оздрављено кроз процес истраживања ратних злочина. Ми правимо велику разлику између поштених људи албанске и друге националности и оних који су на монструозан начин убијали Србе и друге које им се нису свиђали", рекао је Ђурић.

Конференција за новинаре

Видео: ТВ Мост

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 62 273 1916
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи