МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Универзитетска библиотека богатија за 1.000 књига
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 63 273 1917
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Универзитетска библиотека богатија за 1.000 књига

15. мај 2017. Извор: Танјуг

Универзитетској библиотеци приштинског Универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици, у оквиру хуманитарне акције "Знањем до победе", уручено је 1.000 књига.

Универзитетска библиотека

Фото: Канцеларија за КиМ

Акција је организована на иницијативу Омладинске организације "Уједињена Србија" из Београда, а уз подршку и покровитељство Канцеларије за Косово и Метохију.

Проректор за међународну сарадњу и научно-истраживачке пројекте приштинског Универзитета професор др Александар Јовановић рекао је да је донација од 1.000 књига значајна и додао да је Канцеларија за КиМ успела да организује транспорт за 104 књиге које је даровао "Прометеј" из Земуна.

"Наш Универзитет не спаде у имућније, још увек се боримо да обезбедимо научну опрему, адекватан простор за студенте... Библиотечки фонд нам је сиромашан и заиста нам много значи ово што смо добили", рекао је Јовановић за ТВ Мост.

Валентино Поповић из хуманитарне организације "Уједињена Србија" истакао је да је у оквиру прве фазе акције, чији је циљ било опремање школских библиотека на КиМ, прикупљено више од 15.000 књига.

"Универзитетска библиотека је добила озбиљан фонд књига захваљујући Центру за промоцију науке, али посебно бих се захвалио свим основним и средњим школама у целој Србији које су учествовале у акцији", рекао је Поповић.

Он је најавио да ће се акција "Знањем до победе" наставити.

У оквиру акције, основној школи "22.децембар" у Рестелици у општини Гора испоручено је око 8.000 књига, а по речима Поповића за Видовдан се планира посета Косовском Поморављу, Ранилугу, Великом Ропотову..

Руководилац Универзитетске библиотеке Зоран Вукадиновић захвалио је донаторима, а посебно Центру за развој науке.

"Посебно им се захваљујемо, као и свима који су омогућили да пренесу књиге, с обзиром да имамо проблема са преносом књига као и у турском периоду. Али, књиге су ту и обећавамо да ће у току недеље свих 1.000 књига које смо добили бити у нашем фонду и доступне свим студентима", рекао је Вукадиновић.

Према његовим речима, Универзитетска библиотека има скоро 16.000 наслова и око 10.000 серијских публикација.

Вукадиновић је додао да студенти имају добре услове за рад, али да је проблем скучен простор и изразио наду да ће, према најавама за изградњу нове Универзитетске библиотеке, за годину дана имати репрезентативни простор где ће студенти имати све услове као и сви студенти у Србији.

Акција "Знањем до победе" трајала је од 1. априла до 1. маја.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 63 273 1917
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи