МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Брину ме претње,надам се адекватној реакцији из света
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 63 273 1917
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Вучић: Брину ме претње, надам се адекватној реакцији из света

08. јун 2017. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да га претње које стижу из Приштине плаше и забрињавају, јер не мисли да су само за "унутрашњу употребу" и у циљу кампање која се тамо води, због чега је позвао ЕУ и друге чиниоце у свету да на објективан и рационалан начин оцењују потезе политичара у региону.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре након разговора са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом, рекао да, колико год га поштује и увек говори најлепше о њему, уз захвалност као човеку који добро познаје овај део света, мора да примети и пред њим да, када бисмо ми изговарали такве реченице непоштовања или говорили да ћемо претњама решити један део територије, као што то раде из Приштине, стигло би десетине саопштења с порукама осуде.

"Забрињава чињеница да су те изјаве, најтеже могуће, претња једном народу и да на то изостају адеквантне рекације", истакао је Вучић и приметио да би реакције, када би нешто слично долазило из Србије, вероватно биле жестоке.

Претходно је Хан, на исто питање - како види изјаве политичара у Приштини да неће да примене Бриселски споразум, нити имају намеру да формирају ЗСО - рекао да је сада време предизборне кампање и да не жели даље да залази у то, али да сматра да су грађани региона опредељени за евроинтеграције, за мир и стабилност, једино што им обезбеђује чланство у ЕУ, те да одговорни политичари морају да разумеју тежње грађана и томе дају свој допринос.

Председник Србије је, међутим, на то додао, да се, како је приметио, "не бисмо играли":

"Тачно је да људи у региону желе мир и стабилност, али забрињава чињеница да се дају најтеже могуће изјаве, које представљају чак и претњу постојању једног народа и да пролазе некажњено".

Како је рекао, треба да будемо свесни чињенице да је 22 од 27 земаља ЕУ признало независно Косово и да то морамо да разумемо, као и да имају право да изговоре шта хоће, те да стога не жели да "долива уље на ватру".

"Не мислим да је у питању кампања и добијање гласова, и то је оно што ме брине", рекао је Вучић и додао да неће никога вређати, нити користити тешке речи или одговарати на претње.

"Ми морамо да се потрудимо да одговарамо смиреним тоном, да ситуацију умирујемо колико год је могуће, не зато што смо слаби или се некога плашимо, већ зато што се нормални и пристојни људи тако понашају", рекао је Вучић.

Наш циљ је, рекао је Вучић, економски раст, а не да потхрањујемо своју сујету показујући да смо јачи и већи од некога.

Председник Србије је рекао да је пред нашом земљом неколико задатака у наредном периоду - да настави свој европски пут, да је неопходно отварање унутрашњег дијалога о уставним променама и односу према Косову и Метохији.

"С једне стране, тај однос не сме да буде прожет искључиво митским приступом, а с друге стране, ни тога да кажемо да ћемо лако да се одрекнемо свега што нам припада. То мора да буде озбиљна дискусија, заснована на аргументима", рекао је Вучић.

Он је поновио да је потребно да одредимо свој циљ у будућности, јер само с дефинисаним циљем, како је констатовао, можемо да нађемо пут до њега.

Када је реч о просперитету региона уопште, Вучић је рекао да он зависи од мира и стабилности.

"Нисам желео да добијам политичке поене критикујући било кога у региону. За нас је витални циљ да чувамо насе грађане и безбедност наше земље", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да смо молимо све у ЕУ и друге чиноце у свету да на објективан и независтан и рационалан начин оцењују поступке политичких лидера у региону, а људе у Приштини - да размишљају на један други начин и покушају да превазиђу оно што су радили пре 20 година и размишљају о ономе што следи за 20 година.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 63 273 1917
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи