МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ученици са Косова и Метохије у посети вршњацима у РС
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 67 295 2065
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Ученици са Косова и Метохије у посети вршњацима у РС

22. јун 2017. Танјуг: Танјуг

Скоро 650 деце из основних и средњих школа са Косова и Метохије борави у посети вршњацима у Републици Српској, као део пројекта “Спојимо српску децу са КиМ и Републике Српске”, а за њих је данас у згради Владе РС у Бањалуци приређен пријем.

Ученици са Косова и Метохије

Фото: Танјуг

Ученицима са КиМ, добродошлицу је пожелео министар просвете и културе РС Дане Малешевић, истичући да се овим пројектом успоставља мост између Космета и Републике Српске и захвалио ученицима и родитељима у Српској који су угостили малишане са КиМ и брину о њима као о својој деци.

“Желимо да наставимо ову традицију и развијамо сарадњу ученика са КиМ и из РС, а то је знак да ће пријатељства стечена у ових седам дана потрајати и да ћемо успоставити мост између Косова и Републике Српске”, рекао је Малешевић.

Заменик директора владине Канцеларије за КиМ Душан Козарев истакао је да је порука пројекта да смо сви једно и да имамо нераскидиве везе на релацији Бањалука - Београд - Косовска Митровица и на било ком другом простору где наш народ живи.

“Лепо је када се на овакав начин реализује оно што је залог за будућност, а управо су деца и млади наша будућност”, рекао је Козарев.

Он је додао да му је драго када чује да је све више деце на Косову и Метохији, као и због повећања наталитета у РС.

“Важно је да најмлађе генераије без терета прошлости, политике, ратних наслеђа и свега што их тишти у неслободи, ограничености и проблемима свакодневног живота, поготово на КиМ, ипак осете неку врсту слободе и потеницјала за повезиваје са вршњацима”, рекао је Козарев.

Важно је, додао је, да се деца из Бањалуке, Београда, Суботице, Грачанице, Партеша...осете као једно, јер и јесу једно.

“Ми смо ту да им помогнемо да буду добри ђаци и добри људи који братски и срдачно сарађују на добробит наше заједнице у целом региону”, рекао је Козарев.

Малишани из Косовске Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока, Звечана, Грачанице, Вучитрна, Србице, Осојана, Косовске Каменице, Велике Хоче, Ораховца, Обилића, Липљана, Штрпца и Гораждевца смештени су у око 600 породица, у 14 градова у РС.

Ирена Ракић, ученица Средње медицинске школе из Косовске Митровице, каже да деци са Косова путовања попут овог у Републику Српску значи да осете подршку и виде да неко мисли о њима.

Ирени је ово други пут да је у посети вршњацима из Српске и каже да јој је, након обиласка музија, галерија, ипак највише свидела река Уна.

Свршени “седмаци” основне школе “Браћа Аксић” из Липљања Славиша Ивковић Лазар Крстић и Немања Васић смештени су у Шамцу и једногласни су, највише утисака на њих је оставила посета Козари.

Директорка Основне школе “Лепосавић” Мирјана Бараћ каже да овакве посете много значе за децу са Космета, да дођу у средину у којој слобода значи мало другачије него у срединама из којих они долазе.

Деца су, додаје, склопила и нека нова пријатељства, која ће се можда претворити у право, животно пријатељство.

“Ми смо смештени у Новом граду, деца су заиста анимирана, видела су много тога, дружила се и хвала грађанима Новог града на топлом дочеку и гостопримству”, рекла је Бараћ.

Организатор пројекта је Одбор РС за помоћ Србима на КиМ, у сарадњи са председником РС, Владом РС и Канцеларијом за КиМ, а за шест година колико се реализује, Републику Српску посетило је око 2.500 деце са Космета.

Данас су потписани и споразуми о братимљењу неколико основних школа са КиМ и из РС.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 67 295 2065
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина