МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Дијалог са Приштином прелази на председнички ниво
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 65 286 2005
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Вучић: Дијалог са Приштином прелази на председнички ниво

02. јул 2017. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изразио је очекивање ће дијалог са Приштином прећи на председнички ниво и оценио да је важно да се разговор настави јер се тако смањују тензије.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Он је у ексклузивном интервјуу за Спутњик рекао рекао да му није лако кад помисли на разговоре у Бриселу али верује да ни косовском председнику Тачију није пријатно да се среће са њим.

"У понедељак путујем у Брисел на неформалне разговоре са албанском страном и данас се за њих припремам. Тај дијалог никада није лак, па кроз све теме и све финесе морамо да прођемо унапред. Такав приступ је неопходан да бисмо увек могли да знамо шта су жеље Приштине и како да бранимо своје циљеве," рекао је он.

Он каже да током сутрашњих разговора неће имати прецизно утврђене теме.

"Причаћемо о томе како видимо Косово и Метохију за годину, пет, десет, петнаест година. Важно је да се дијалог настави јер се тако смањују тензије. Север Косова не може да буде угрожен, али разговор је неопходан пре свега због нашег народа на централном Косову, његове егзистенције, сигурности и безбедности. Они су у великој мери препуштени себи јер немамо ни полицијску ни војну нити било какву другу заштиту за њих," рекао је Вучих.

На питање шта се може очекивати од тих разговора кад Приштина не испуњава договорено, он је рекао да Београд наступа јасно и отворено и искрено у складу са ограничењима која се односе на државне интересе док су Албанци све почели да третирају као своје унутрашње питање.

"Албанци су у претходном периоду променили понашање. Све су почели да третирају као своје унутрашње питање и да намећу тезу да немају потребе ни да преговарају са Београдом. Понављају: „То је питање Косова, а ми смо независна држава". Ми смо одговорили: „Добро, ако је тако, немојте ни да преговарате", па да видимо како ће то да им функционише. А онда су схватили да то тако не може да функционише.

Вучић очекује да ће преговори Београда и Приштине бити и званично подигнути на председнички ниво.

"Мислим да ће се то догодити. Јер ако Срби са КиМ морају да сарадују и разговарају са свима, па и са Харадинајем, тешко да неко може да натера Београд да буде срећан и да седне за сто са неким кога гонимо по потерницама за најтеже могуће злочине," рекао је он.

На питање да ли очекује да Запад прихвати Харадинај ако постане косовски премијер председник Србије каже да верује да би и за Запад то била непријатна ситуација.

"Од западњака сам више пута чуо да би то за њих била непријатна ситуација, али да би радили са сваким кога изаберу Албанци. Срби ће са том цињеницом морати да живе, а Београд не може да буде одушевљен ни Харадинајем ни Куртијем", рекао је он.

Председник каже да између њих не види разлику осим сто се један доказао у борби против Срба, а други још није, па би можда да буде "већи Харадинај и од Харадинаја''''.

У сваком случају, то је компликован процес, али боље да се разговара него да нема дијалога, оценио је он.

На питање да ли има утисак да су ради заштите Срба са Косова прихвата и оно што се не жели јер се они користе као таоци, Вучић одговара потврдно.

"Шта год да кажете у праву сте. Истина је, лако је манипулисати тим цињеницама. Шта год да направите, појави се неко из центра Београда и каже да то није паметно. А кад га питате, хоћеш ли ти да одеш у Доњу Гуштерицу, Угљаре, Велику Хочу, не би отишао ни на седам минута. Не знају ни где су та места, али знају да нам држе придике сваки дан" каже председник.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 65 286 2005
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина