МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »За озбиљнији и храбрији разговор и убрзан приступ Србије ЕУ
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 65 286 2005
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

За озбиљнији и храбрији разговор и убрзан приступ Србије ЕУ

03. јул 2017. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић заложио се данас, на састанку код шефице европске дипломатије Федерике Могерини, за "озбиљније и храбрије разговоре о будућим односима" Београда и Приштине и тражио убрзан приступ Србије Европској унији.

Вучић и Ђурић

Фото: Танјуг

Вучић је после разговора код Могерини са покрајинским председником Хашимом Тачијем рекао новинарима да је договорен наставак дијалога и примена већ постигнутих договора.

"Формирање Заједнице српских општина се подразумева, ту нема даљих преговора", рекао је Вучић новинарима.

Председник Србије пренео је да је тражио убрзан приступ Србије ЕУ, те да је за припреме за наставак дијалога потребно месец и по дана и истакао да није искључено да се дијалог настави на председничком нивоу.

"Треба озбиљније и храбрије да се разговара о будућим односима", рекао је Вучић, и додао да је питање нивоа само техничко.

„Суштински, кога стране буду одредиле тако ће бити. То је техничко питање, које није од кључног значаја. Постоје много важнија питања од техничких", истакао је он.

Упитан да ли је разговарано о Заједници српских општина (ЗСО), рекао је да је то обавеза која се подразумева.

„ЗСО се подразумева као нешто што мора да се спроведе. Нема дилеме око тога“, казао је Вучић, и додао да је разговарано пре свега о односима Срба и Албанаца.

Вучић је казао и да је тражио убрзан приступ Сбрије ЕУ, најавивши састанак са председником Савета ЕУ Доналдом Туском 14. јула у Бриселу.

У саопштењу Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) наводи се да су се Вучић и Тачи данас сагласили да раде на отпочињању нове фазе дијалога Београда и Приштине ради нормализације односа и помирења.

Вучић и Тачи су, такође, како се додаје у саопштењу, одлучили да њихови тимови почну да раде на припремама с тим у вези, и нагласили важност примене досад постигнутих договора у дијалогу без одлагања.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 65 286 2005
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина