МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Обнова Србије почиње са југоистока
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 65 283 1984
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Ђурић: Обнова Србије почиње са југоистока

05. август 2017. Извор: Танјуг

Југоисток Србије је место одакле почиње градња и обнова Србије после деценија пропадања, и због тога влада Србије посебну пажњу посвећује баш том делу наше земље, рекао је вечерас директор канцеларије за КиМ и изасланик председника Србије Марко Ђурић, на 12. Белмужијади у Сврљигу.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

Он је нагласио да је суштина борбе у 21. веку сачувати национални идентитет, те да је Белмужијада "диван фестивал неговања народне традиције и културе".

"Врло често се наша традиција у кулинарству и исхрани жели свести на неколико једноставних јела. Ово дивно пастирско јело освојиће трпезе целе Европе у будућности", рекао је Ђурић након што је обишао екипе које се такмиче у спремању белмужа.

Ђурић каже да лично ужива у овом старом јелу и додаје да је важно да се афирмише култура и идентитет југа и југоистока Србије.

"Ово је крај који је највише запостављен протеклих година али место одакле потиче градња и обнова наше земље после деценија патње и пропадања.

Ако желимо да од наше земље нешто постане и да опстане, морамо да почнемо од простора где је економски и демографски најугроженије", казао је Ђурић.

Он је позвао целу Србију да дође у Сврљиг да, како је рекао, види како се чува традиција, ужива у лепотама природе.

Ђурић је нагласио да је неопходно чвршће повезивање Косова и Метохије са југом и југоистоком наше земље.

Народни посланик из Сврљига, Милија Милетић, кажао је да је Белмужијада једна од ретких манифестација где се на једном месту може видети прављење белмужа, избор за мис пастирице, надметање у пастирским играма, пробати слатке и слане производе, али и посетити сајам намештаја.

"На Белмужијади имамо више од 1.000 учесника који желе да обезбеде бољи пласман сврљишких производа - сврљишку јагњетину и белмуж", рекао је Милетић.

Он је позвао грађане Србије али и комшије из окружења да посете Сврљиг и да обиђу природне лепоте и православне храмове у околини.

Белмужијада је тродневна привредно-туристичка и културна манифестација, а ове године, према процени организатора, очекује се да ће имати око 70.000 посетилаца.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 65 283 1984
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина