МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Манастир Бањска прославио храмовну славу
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 67 295 2065
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Манастир Бањска прославио храмовну славу

14. август 2017. Извор: Танјуг

Манастир Бањска пославио је своју славу, Пренос моштију Светог архиђакона Стефана, литургијом коју је служио епископ Рашко-призренски и Косовско Метохијски Теодосије и литијом у присуству великог броја верника.

Манастир Бањска

Фото: Канцеларија за КиМ

Владика Теодосије одликовао је Николу Рајевића из Пећи и београдску фондацију "Делије" за особиту љубав и несебичну помоћ епархији Рашко-призренској, нарочито у обнови манастира Бањске.

Подсетио је да је Свети архиђакон Стефан први мученик у цркви Христовој, који је преко својих моштију учинио предивна чудеса и дела која се славе до данас.

Он је казао да се "у ово тешко време када нас многи са стране жале" и када се сматра да Срби нестају са тих простора, обнављају српске светиње "али не за друге, већ за себе" показујући тиме да ће Срби остати и опстати на Косову и Метохији.

"Сви они који су се лако одрекли ове свете косовске земље нису добро прошли у животу, да добро пазимо шта смемо, а шта не смемо да отуђимо, да се нико лако не одриче своје дедовине и оне земље коју је примио у наслеђе, јер смо то примили не да продамо, него да предамо нашој деци", казао је владика Теодосије.

Он је навео да се манастир Бањска обнавља захваљујући председнику Србије Александру Вучићу који је дао лични прилог којим је почела обнова, затим Канцеларији за Косово и Метохију Владе Србије и фондацији "Делије".

"Ове светиње нас држе и док год смо у овим светињама има наде за нас и док год наш народ живећи свуда по свету и они који су расељени са Косова и Метохије имају у срцу свом ове светиње и светлу косовско-метохијску земљу има наде за нас", рекао је владика Теодосије.

У манастирском комплексу ради се на заштити архитектуре и обнови која се на основу сачуваних фрагмената заснива на стилској конструкцији.

Под је у храму поплочан мермером, постављен је мермерни иконостас, уређује се порта, гостопримница, конаци, а као и у време ктитора у манастиру се производи пиво у новој пивници која је од недавно у функцији.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев је рекао да је манастир Бањска на симболичан начин "никао из пепела".

"Обнавља се последњих година врло интензивно са доста нових садржаја. Прошле године није изгледао овако лепо, а следеће године ће изгледати лепше него данас уз обнову цркве, гостопримнице, конака, пиварског објекта који је у функцији и после шест векова пуни манастирско пиво на Косову и Метохији. Ту је и комплекс Рајске бање који већ добија завршне обрисе", казао је Козарев.

Литургији су присуствовали и представници Канцеларије за Косово и Метохију Душан Јововић, представници општине Звечан, свештенство, монаштво и народ из разних крајева.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 67 295 2065
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина