МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Програм подршке технолошким иновацијама представљени на КиМ
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 67 295 2065
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Програм подршке технолошким иновацијама представљени на КиМ

29. август 2017. Извор: Танјуг

На Факултету техничких наука у Косовској Митровици данас су представљена два програма подршке технолошким иновацијама, које спроводи Фонд за иновациону делатност Србије.

Душан Козарев

Фото: Канцеларија за КиМ

Директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац је, уочи састанка са представницима Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици и локалне власти, прецизирао да је реч о Програму раног развоја и Програму суфинансирања иновација, за које је у овогодишњем буџету Републике Србије опредељено 330 милиона динара.

Како је објаснио, Програм раног развоја намењен је предузећима до три године старости, и кроз њега се подржавају иновациони пројекти неповратним средствима до 80.000 евра, док је Програм суфинансирања иновација намењен предузећима без старосног ограничења, и кроз њега се додељује до 300.000 евра неповратних средстава.

Ракоњац је подсетио да су у пилот фази, између 2011. и 2015. када су финансирани из претприступних фондова ЕУ, ови програми показали одличне резултате.

У том периоду је финансирано 52 пројеката са шест милиона евра, захваљујући чему је отворено близу 400 радних места у високотехнолошким гранама.

Ракоњац је изразио очекивање да ће влада у наредној години за ову намену определити још већа средства, и позвао предузетнике и иноваторе са Косова и Метохије да конкуришу за развојну помоћ.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев изразио је уверење да ће ови програми подстаћи студенте на сарадњу и међусобно повезивање са циљем да створе нешто што ће бити препознатљиво широм наше земље и света као плод креативности младих људи са КиМ.

“Чврсто верујем да наследници Тесле и Пупина постоје на овим просторима и да имамо паметних, талентованих, креативних и домишљатих младих љиди овде на нашем универзитету у Косовској Митровици, који чувамо свим силама и који је кичма интелектуалног и академског развоја и одрживости наше заједнице на КиМ”, рекао је Козарев.

Декан Факултета техничких наука Небојша Арсић изразио је очекивање да ће млади предузетници са КиМ имати веома успешну сарадњу са Фондом, и додао да Србија неће ухватити корак са развијеним земљама уколико не буде улагала у мала и средња предузећа, која су ослонац развоја свих великих економија.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић изјавио је да је укључивање житеља Косова И Метохије у ове програме потврда да је држава Србија решена да подржи све креативне људе који имају идеју и да млади предузетници у покрајини јесу грађани Србије а не грађани другог реда.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 67 295 2065
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина