МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Деца са КиМ у десетодневној посети Суботици
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 67 295 2065
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Деца са КиМ у десетодневној посети Суботици

01. септембар 2017. Извор: ТВ Мост

Педесетак ученика са Косова и Метохије је јуче стигло у Суботицу, у посету својим вршњацима, у оквиру традиционалне манифестације „Деца с Косова у школским клупама Суботице", коју већ десет година организује хуманитарна организација "Дечја радост" из Гњилана у сарадњи са ОШ "Соња Маринковић" из Суботице.Децу је дочекао и заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев.

Деца са КиМ

Фото: ТВ Мост

После двочасовног чекања на административном прелазу Јариње, педесетак ученика основних школа из Косовског Поморавља и Бабиног Моста, стигло је у Суботицу где су их дочекали њихови домаћини и вршњаци из ОШ “Соња Маринковић”.

У сарадњи са хуманитарном организацијом “Дечја радост” из Гњилана, породице из Суботице су и ове године домаћини деци из најугроженијих средина са Косова и Метохије. Том приликом је организован богат културно-уметнички програм.

“Захвални смо и организаторима и добрим домаћинима, породицама које ће угостити децу из енклава , који, на жалост, од рођења не могу да се крећу слободно , не могу да се осећају безбедно, не могу да остварују елементарна цивилизацијска права у сред Европе, у 21.веку. Забринути смо због чињенице у светлу овога што видимо да се дешава последњих дана, да се малтретирају седамдесетпетогодишњи људи ,само зато што желе да се врате на своју земљу, само зато што желе да обиђу гробове својих предака, и да нешто поново изграде на својим имањима. Такви људи се налазе на мети оних који се нецивилизацијски понашају, да би их застрашили и спречили опстанак нашег народа, одрживи развој између Срба и Албанаца на Косову и Метохији, ал ии повратак људи, који све интензивније размишљају да, или проведу старост на Космету, или чак да заснују породицу и увећају број нашег живља у јужној покрајини . Оваквим поступцима се шаље порука да нису безбедни, да је могуће да су на неким тајним оптужницама, на неким потерницама, да треба да се осећају несигурно, ако покушају да закораче на КиМ”, рекао је Козарев.

Канцеларија за Косово и Метохију је и ове године подржала ову хуманитарну акцију, иако су се малишани из наше јужне покрајине суочили са бројним проблемима на путу до Суботице.

“Наша организација се на почетку бавила искључиво децом чији су родитељи страдали у рату, који су киднаповани, убијени, или умрли природном смрћу. Међутим, временом, почели смо да радимо и са децом која живе у најугроженијим срединама”, навео је Зоран Максимовић из хуманитарне организације “Дечја радост”.

“Имамо част и привилегију да угостимо нашу децу, ја стално говорим наша деца, јер кад 10 година примате некога, онда вам тај прирасте за срце. Нашли смо родитеље који су спремни да угосте ту децу и на наше велико задовољство припремили им и леп програм и могућност да санашом децом бораве у нашој школи , да се осећају лепо, а ми ћемо се потрудити да тако и буде”, истакао је Паица Башић, директор ОШ “Соња Маринковић” из Суботице.

Деца са Косова и Метохије ће у Суботици боравити 10 дана и за то време ће, поред редовних школских активности, учествовати у бројним културним манифестацијама.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 67 295 2065
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина