МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Канцеларија за КиМ: Нема гнуснијег и подлијег лоповлука него када се краде од гладних
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 67 295 2065
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Канцеларија за КиМ: Нема гнуснијег и подлијег лоповлука него када се краде од гладних

08. септембар 2017.

Синоћ је почињенo кривично дело, незамисливo у било ком цивилизованом друштву, када су лопови у селу Прековце, дивљачки секирама провалили у народну кухињу Епархије рашко-призренске, и однели прехрамбене намирнице намењене најсиромашнијим Србима.

Канцеларија за Косову и Метохију

Фото: Канцеларија за КиМ

Нема гнуснијег и подлијег лоповлука него када се краде од гладних, које год они нације или вере били. 3ато најодлучније захтевамо од привремених институција самоуправе у Приштини да коначно почну да раде свој посао и заштите најугроженије категорије становништва на Косову и Метохији.

У општини Ново Брдо на Косову и Метохији Срби cy свакодневно у страху од крадљиваца стоке и ратарских производа, и нажалост до данас нико није предузео одлучније кораке да се људи тог краја, који претежно живе од пољопривреде, заштите од све обеснијих лопова. И баш када смо помислили да горе бити не може стварност нас је демантовала.

Све време имамо оправдану сумњу да су напади на имовину Срба у Новом Брду, а сада и овај гнусни чин отимања од гладних, само деликти из користољубља, и да за циљ заправо имају стварање атмосфере несигурности и застрашивање Срба са циљем да се они приморају да напусте своја огњишта. Jедини начин да тај наш утисак буде демантован јесте да се криминалци нађу пред лицем правде.

Подсећамo да Народне кухиње под покровитељством Удружења „Мајка девет Југовића“ имају 2.050 регистрованих корисника, од чега 850 у општини Ново Брдо, и да је Канцеларија за Косову и Метохију том Удружењу за ову годину определила 19.900.000 динара. Канцеларија за Косово и Метохију и Влада Србије наставиће да помажу рад народних кухиња у покрајини, свесни да је оброк који се тамо добија многим нашим сународницима и једини прави оброк, без којег би њихов физички опстанак био доведен у питање.

Крађа у магацину народне кухиње у Новом Брду

Магацин и народна кухиња у Прековцу код Новог Брда обијени су прошле ноћи, а непознате особе су однеле већу количину намирница, рекла је управница кухиње Светлана Стевић.

Процењује се да је причињена штета од око сто хиљада динара.

Из магацина је однето више од 30 пакета јестивог уља, више џакова пасуља, конзерве грашка и бораније, више од 30 тегли меда за потребе основних школа у селима око Новог Брда, преноси РТС.

Провалници су на објектима кухиње начинили материјалну штету, приликом обијања прозора и врата.

"Поред једног од разваљених прозора оставили су секиру", навела је Стевић и додала да је полиција извршила увиђај.

Народна кухиња "Мајка девет Југовића" функционише више од деценије у склопу Епархије рашко-призренске и дневно припрема оброке за око две хиљаде социјално угрожених људи на Косову и Метохији.

Стевић је истакла да је крађа у народној кухињи последња, у низу која се догада житељима села у општини Ново Брдо, а да је у већини случајева полиција заказала у откривању починиоца крађа.

Полицијски инспекторат на Косову, саопштио је да је јуче ухапсио командира станице у Новом Брду, због сумње о умешаности у криминална дела злоупотребе службеног положаја, овлашћења и утицаја. Поред њега, ухапшена је и једна цивилна особа.

Претресом три локације полиција је дошла до неких материјалних доказа, који ће служити у даљем кривичном поступку.

Ухапшеном командиру станице полиције у Новом Брду одреден је притвор од 48 сати и суспендован је са дужности.

Међутим, нема потврде да ли је хапшење уследило због учесталих крађа домаћинстава у селима општине Ново Брдо.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 67 295 2065
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина