МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Подршка Србима за сваку одлуку,однос према Харадинају исти
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Ђурић: Подршка Србима за сваку одлуку, однос према Харадинају исти

09. септембар 2017. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас, након састанка са представницима Српске листе, да ће српски представници за сваку одлуку коју буду донели о облику учествовања у покрајинским институцијама имати подршку Владе Србије.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за КиМ

“Подржаћемо српске представнике у свакој одлуци коју буду донели, јер ће они бити ти који морају да живе у околностима за које сви знамо какве су, чија деца, мајке, сестре, браћа живе заједно са њима у српским местима на КиМ и чија судбина и будућност зависи од институција у којима су, као и претходних година, имали учешће”, рекао је Ђурић у Влади Србије.

Он је додао да је представницима Српске листе, коју је предводио председник СЛ Горан Ракић, пренео подршку председника, Владе и српског народа да неће остати сами ни данас, у тешком времену, као што нису нису били сами ни јуче, а неће бити ни сутра.

Ђурић је поручио да се, након политичких одлука које ће Срби на КиМ донети, однос Србије према злочинцима из тзв. ОВК неће променити, да Рамуш Харадинај остаје оптужени ратни злочинац, који треба да буде суочен са злочинима које је починио.

Харадинај ће, додао је, остати предмет обраде српске полиције, тужилаштва и других органа.

“То је однос Србије према онима који су починили злочине. Албански народ на КиМ одабрао је 17 година за редом да их воде људи умешани у ратна дејства, што Србима не олакшава живот”, рекао је Ђурић.

То, назначио је, није разлог да сеире они које, каже, треба да буде срамота, јер нису ништа урадили и користили су КиМ “као банкомат из ког су црпели паре да финансирају своје странке, за политичко профитирање и бусање у груди”, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

“Они који данас бацају дрвље и камење на Србе на КиМ из удобних фотеља и који не уживају поверење нашег народа у покрајини, за све ово време готово да нису били са овим људима и да их питате да наброје српска места на КиМ уверен сам да не би умели. Али су зато први да баце камен на ове људе који се боре да у готово немогућим условима опстану на КиМ”, подвукао је Ђурић.

Он је захвалио на храбрости људима који су данас, као и увек спремни да у центру Приштине, јасно и гласно уздигнуте главе, кажу “Аутономна покрајина Косово и Метохија, који ће то рећи у покрајинском парламенту и понаваљати позицију Срба нашег народа на КиМ, где, како је рекао, они који их критикују немају храбрости ни да кроче.

Србија ће наставити да буде солидарна, да помаже Србима на КиМ и материјално, политички, морално и сваки други начин.

“А критичарима имам да упутим једно питање - да ли можда сматрају да је за ове људе најбоље да прихвате странке које имају Велику Албанију у програму. Ови људи су против Велике Албаније, а за аутономну покрајину КиМ и није их страх да то кажу тамо где је најтеже”, истакао је Ђурић.

Како је рекао, неће судити Србима на КиМ што сами одлучују на који ће начин да се боре да опстану у селима и енкалвама, у немогућим условима.

“Нећемо им судити као што то раде поједини представници политичких странака, Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, Саша Јанковић, који ништа нису урадили за њих”, рекао је Ђурић.

Упитан да ли ће и како Србија реаговати ако Рамуш Харадинај не буде ухапшен по Интерполовој потреници, када као косовски премијер посети неку земљу, Ђурић је поновио да је позиција државе потпуно непромењена и да Србија неће ћутати и неће укидати потернице.

“Србија реагује правно и у складу са нормама међународног и домаћег права. Харадинај је на потерници и остаће на потерници Интерпола”, рекао је Ђурић.

Новинаре је занимало и да ли ће се Ђурић руковати са Харадинајем у Бриселу, на шта је директор Канцеларије за КиМ поновио да однос према Харадинају остаје исти, додао:

“Нема разлога да сеирите ни ви, ни било ко други над тешким положајем Срба на КиМ, који се боре за егзистенцију… Лако је вама из Београда да држите неке квази придике људима који сутра морају своју децу да прошетају поред некадашних љутих упоришта ОВК да би отишли у школу. Лако је мени и вама да им судимо, хајде да одемо да са њима живимо”, рекао је Ђурић.

Ђурић: Сви знамо ко је одговоран за измештање дијалога

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да сви знамо ко је одговоран за измештање дијалога Београда и Приштине из Уједињених нација.

“Сви знамо ко је одговоран за измештање дијалога, они који данас бацају дрвље и камење на ове људе, а у чије време Срба није било у институцијама, а Срби нису бирани са 90 одсто подршке. Говорим о режиму Бориса Тадића, Вука Јеремића, који су изместили дијалог из УН, где смо могли да рачунамо на вето Русије и Кине, па се данас сви чешемо и питамо где да нађемо излаз”, рекао је Ђурић одговарајући на питања новинара на прес конференцији након састанка са представницима Српске листе у Влади Србије.

Он је додао да су Срби на КиМ, кад је реч о одлуци о облику учествовања у покрајинским институцијама, бирали “између куге и колере”, а да Србија неће окренути главу од Срба који су добили 90 одсто подршке на изборима и имају право да одлуче шта је за њих најбоље.

“Не пада нам на памет да окренемо главу од њих. Стајаћемо уз њих, са њима, као и увек, јер је то једино часно. А наша је обавеза, као државе да будемо уз народ на КиМ, а не да из лагодне позиције јуримо политички профит на људима који се боре за опстанак на КиМ”, рекао је Ђурић.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина