МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Марић: Србија наставља подршку Приштинском универзитету
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 67 295 2065
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Марић: Србија наставља подршку Приштинском универзитету

21. септембар 2017. Извор: Танјуг

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Љубомир Марић изјавио је данас да ће Србија наставити да на све начине да подржава рад Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици, свесна његове незамењиве улоге за опстанак српског народа у покрајини и значаја који увелико превазилази локалне оквире.

Љубомир Марић

Фото: Канцеларија за КиМ

Марић је, отварајући међународни научни скуп “Наука без граница”, на којем учествује и значајан број универзитетских професора и научника из иностранства, рекао да у ери глобализације и брисања граница између држава, економија и цивилизација, наука има отворенији простор за размену идеја него икада у историји.

“Назив овог скупа и сам подвлачи неопходност да се размена идеја, а тиме и успешност међусобног разумевања и сарадње народа и култура, ослободи свих препрека. То се посебно односи на друштвене науке, које су везивно ткиво човечанства и темељ на којем почивају чак и високотехнолошка друштва”, рекао је Марић.

Он је изразио велико задовољство због чињенице да се један овако амбициозно осмишљен и актуелан међународни скуп одржава на Приштинском универзитету са привременим седиштем у Косовској Митровици, чиме је ова образовна институција још једном доказала статус најреспектабилнијег научног центра на Косову и Метохији.

Марић је гостима из иностранства пожелео да из Србије, из јужне покрајнине Косова и Метохије, понесу лепа и драгоцена искуства.

Деканка Филозофског факултета у Косовској Митровици Мирјана Лончар Вујновић објаснила је да је циљ скупа унапређење науке кроз размену идеја и нова сазнања, уколико је потребно и спајањем дисциплина која су можда до јуче сматране неспојивим или превише удаљеним.

У оквиру скупа биће одржана четири пленарна излагања, 30 сесија у три групе, а за госте је организовано упознавање са историјским и духовним благом овог поднебља, посета манастирима Бањској и Соколици, са циљем упознавања, умрежавање и размене искустава више од 260 учесника.

За скуп је пријављено више од 200 изгалања на српском, руском и енглеском језику, а учесници долазе из Србије, Грчке, Русије, Уједињеног Краљевства, Француске, САД, БиХ, Црне Горе, Турске, Италије и Казахстана.

На дискусијама ће бити представљени радови из области језика, књижевности, историје, филозофије, психологије, социјологије, педагогије и сродних научних грана.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 67 295 2065
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина