МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Козарев: Спречити застрашивање Срба на КиМ
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 303 2126
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина

Козарев: Спречити застрашивање Срба на КиМ

21. септембар 2017.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев упознао је данас државе чланице ОЕБС-а са најновијим случајевима застрашивања српског народа у јужној покрајини и затражио снажније ангажовање међународне заједнице како би се таквој пракси стало на пут.

OSCE

Фото: OSCE.org

Говорећи у Варшави, на имплементационом састанку ОЕБС-а „Људске димензије“, као илустративан пример истакао је случај Богдана Митровића, ухапшеног на основу исконструисане оптужнице за наводне ратне злочине, а заправо га терети некадашњи први комшија, који му је прво спалио и порушио куће, а затим му узурпирао земљу.

„Овим чином правосуђе на Косову и Метохији се прикључило кампањи застрашивања српског народа. Све указује да је реч о разрађеном моделу за угружавање личних и колективних права Срба на КиМ, по коме су оптужнице за наводне ратне злочине инструмент опструкције слободе кретања и повратка ИРЛ, а институционална подршка узурпаторима српске имовине“, упозорио је Козарев.

Он је на скупу изнео и случај недавног привођења радника Црвеног крста Србије на Косову и Метохији и заплене докумената о социјално-угроженим породицама, чиме је, како је упозорио, извршена бесрамна злоупотреба хуманитарних питања у политичке сврхе.

Посебно забрињавајућа је била предизборна реторика албанских политичара која је често садржала отворене претње према српској заједници и њеним интересима на Косову и Метохији, стога, како је истакао, и не чуди што је од претходног скупа „Људске димензије“ било више од 80 етнички мотивисаних напада.

Козарев је, такође, на скупу изнео и аргументе против чланства самопроглашеног Косова у међународним институцијама и организацијама попут Интерпола и Унеска.

„Привремене институције самоуправе у Приштини нису одговорне и зреле да би могле аплицирати за чланство у Унеску, а посебно због показане политичке инструментализације косовске полиције, на предстојећој Генералној скупштини Интерпола у Пекингу, тзв. Косово не треба бити примљено у ову организацију“, рекао је Козарев.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 303 2126
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина