МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Обреновац донирао вредан апарат Дому здравља у Осојану
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 303 2126
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина

Обреновац донирао вредан апарат Дому здравља у Осојану

22. септембар 2017. Извор: Танјуг

Општина Обреновац донирала је данас биохемијски анализатор Дому здравља у Осојану на КиМ, који ће, према речима директорке тог дома здравља Драгане Пантић, много значити и у организацији службе и у квалитету рада.

Обреновац донирао вредан апарат

Фото: Канцеларија за КиМ

“С обзиром на то да нисмо били добро опремљени лабораторијом која је веома важна за дијагностику и за даљи третман пацијената, Канцеларија за КиМ донирала нам је хематолошки анализатор, који смо примили и почећемо да га користимо, а ево и општина Обреновац нам је помогла и они су великодушно изашли нам у сусрет и набавили тај потребни апарат и веома смо захвални”, рекла је Пантић приликом примопредаје анализатора.

Према њеним речима, Дом здравља у Осојану има велики број пацијената, трудница, хроничних пацијената, које су морали да возе до Митровице да би им биле урађене основне лабораторијске анализе, што, како оцењује, нити је сигурно, нити добро.

“Тако да нам ово заиста много значи и у организацији службе и у квалитету рада као лекара. Дом здравља Исток пружа примарну здравствену заштиту у општинама Исток и Клина, где има пуно повратничких села, 13 у Клини и око 10 у општини Исток. То је један прилично раштркан простор, има више од 300 домаћинстава, а заиста се трудимо да на ваљан начин пружимо здравствену заштиту”, рекла је Пантић.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић позвао је све општине у Србији да се поведу примером Обреновца и да се укључе у борбу за помоћ нашем народу на КиМ.

“Захваљујем општини Обреновац и људима који су својим примером показали како једна градска општина може да направи братимљење са општином на КиМ и да то резултира добрим односима, помоћи за наш народ и нечим што надилази саму материјалну вредност донације, а то је топао људски однос упознавања са ситуацијом на КиМ”, рекао је Ђурић.

Иницијатива општине Обреновац изузетно је значајна, хвале вредна и треба је подржати, истиче Ђурић и сматра да би наша снага била немерљиво већа уколико би се заједно удруженим снагама радило за КиМ.

“Замислите колика би наша снага била када би 170 општина у Србији узело у заштиту наше општине на КиМ. Снага тих општина била би и у односу са Албанцима и када је реч о решавању свакодневних проблема људи немерљиво већа”, рекао је Ђурић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић каже да је његова општина од 2012. збратимљена са општинама Осојане и Прилужје на КиМ, те да у Обреновцу имају велику жељу и циљ да посебно Србима јужно од Ибра помогну, што су и кроз низ конкретних пројеката реализовали.

“Највећа ствар која је урађена је фискултурна сала у Прилужју, а за Дом здравља у Осојану донирали смо овај апарат за анализу крви, који омогућава да наш народ квалитетније живи, попут свих нас у централној Србији”, рекао је Чучковић.

“Централна жеља” јесте, наглашава Чучковић, да се на тај начин донацијама омогући да рад Канцеларије на КиМ буде олакшан и са тим активностима ће се и наставити.

Чучковић каже да општина Обреновац води све малишане са територије њене општине, њих 3.200, на бесплатно летовање и зимовање, на Тару и Гоч, а са њима ће, како каже, ићи и малишани из братских општина са КиМ.

“И на тај начин ћемо употпунити нашу сарадњу са братским општинама јужно од Ибра”, сматра Чучковић.

Председник привременог органа општине Исток Малиша Ђурић рекао је да је донација општине Обреновац доказ да је Србија и њена влада свакодневно присутна на простору КиМ, те да свакодневно олакшава услове живота на КиМ.

“Овај апарат био је неопходан да пацијенти не би путовали 70 километара до Косовске Митровице. Хвала општини Обреновац и мислим да је то пример и другим општинама, да посете неко место на КиМ и помогну. То је добар пример и нама је много пута довољна и морална подршка, тако да, када нам неко дође, не мора ништа да нам донира и сам долазак нама много значи да истрајемо да останемо на просторима КиМ”, рекао је Малиша Ђурић.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 303 2126
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина