МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Да је Косово изгубљено, не бих се за њега толико борио
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 300 2103
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Вучић: Да је Косово изгубљено, не бих се за њега толико борио

25. септембар 2017. Извор: РТС

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да Србија инсистира на компромису када је реч о Косову и Метохији и истиче да је то важно да не бисмо живели у прошлости већ у будућности. Замрзнути конфликт је контрадикција а не решење, навео је председник. Реалност није онаква каква нам се допада, али се за Косово не бих борио да је изгубљено, истиче Вучић.

Александар Вучић

Фото: РТС

Александар Вучић је, гостујући у емисији Упитник, рекао да Косово неће ући у УН "осим ако ми не будемо нечим задовољни, а ми не можемо бити задовољни ако кажу – признајте независно Косово".

"То тако не иде и то тако не може", рекао је председник и додао да Србија инсистира на компромису када је реч о Косову.

"Компромис је важан да бисмо живели у миру, да бисмо живели у ономе што може да буде резултат нашег рада, да живимо у будућности, а не прошлости, да се не такмичимо каква нам је прошлост била, већ да гледамо ко је успешнији", навео је Вучић и додао да неће учествовати у терању ината са целим светом.

Каже да се никада није плашио и истиче да је "судбина одговорног лидера да изађе са решењима".

Одговарајући на наводе да шефица европске дипломатије Федерика Могерини већ има текст споразума са Косовом, Вучић је рекао да не постоји формулисан споразум.

"Морате да разумете да нема одлуке без Србије. Имамо народ на КиМ, око 110.000 људи на КиМ, морамо да бринемо о њиховој безбедности, о нашој територији, нашој будућности, а онда не можете да дођете до идеалних решења – или ће бити нереална или немогућа. Решење није неминовно", рекао је председник.

Према његовим речима, за нас је важно да покушамо да нађемо решење.

"Рекао сам да су нам шансе мале, од један до три одсто, рекао сам да ћу политички страдати у борби за то, али да бих могао деци да гарантујем боље сутра", нагласио је председник Србије.

Вучић каже да "нико никада не може да гарантује да на КиМ неће бити сукоба".

"Поносни смо што у претходне четири године није било страдалих Срба. Има проблема, посебно у метохијским селима. Највећи проблем је са повратницима, то је случај и са ухапшеним Богданом Митровићем, таквих појединачних случајева имате. Раније смо говорили о десетинама мртвих, а ово су појединачни случајеви. Учињен је помак, биће проблема, немојте да бежимо од тога", указао је председник.

Према његовим речима, неозбиљности и неодговорности у српском друштву је много и лако је, каже, критиковати све.

"Проблем са Косовом траје 250 година, да не причам о Првој, Другој, Трећој призренској лиги, која нас је највише коштала. Важно је да говоримо отворено, унутар свог народа и да се не стидимо. Ја ћу слушати, а онда ћу храбро, за разлику од оних који ћуте у запећку, рећи шта је могуће", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање колико ће трајати унутрашњи дијалог о Косову, Вучић је рекао да су "месеци у питању".

Немамо, каже, времена за године дијалога.

Истиче да је синтагма "замрзнути конфликт", што се спомиње као "могуће решење", контрадикција – а не решење.

"У сваком тренутку може да се одмрзне. Волео бих да имам решење, а ако га не буде, волео бих да буде замрзнути конфликт", напоменуо је Вучић.

"Срби се осећају безбедније"

Када је реч о уласку Српске листе у владу Рамуша Харадинаја, Вучић је рекао да подржава одлуку Листе иако, додаје, Србија свој став о Харадинају неће променити.

"У Србији је оптужен за ратни злочин и немам намеру да се браним од оних који на Косово никада отишли нису. Добио сам подршку од 80 одсто Срба на КиМ на председничким изборима, не зато што сам ударао у ратне добоше, већ зато што сам обишао свако село", навео је председник.

Председник је рекао да је Српска листа добила да се укида експропријација за Брезовицу наводећи да су грађани Штрпца тиме задовољни.

"Не верујем у озбиљне гаранције, али верујем да се осећају безбедније. Какав су избор имали, да се удруже за Самоопредељењем, да буде да се боре за 'Велику Албанију'. Шта би била контра, да кажу да ћемо победити са шест до осам одсто становништва, да ризикујемо да упадају по манастирима", навео је Вучић.

Председник је указао да нема никакав страх и да је поносан на тешку борбу, разговоре у Бриселу и мучнину у стомаку.

"Срби се данас осећају, не могу да кажем сигурно и безбедно, али се не осећају мање несигурно, чак ми се чини да је боље него што је било", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање по чему ће остати упамћен, рекао је да ће га људи памтити по томе да је "отишао с власти јер нису могли да ме победе, да сам спровео прве тешке реформе које су Србију спасиле од банкротства, и трећа ствар је ако решимо односе у региону који су за нас важни", напоменуо је председник.

Шта год да урадите, није добро јер нико неће да се погледа у огледало, каже Вучић.

Навео је да много тога још мора да се уради, али да је стање стабилизовано и да у српским срединама на КиМ више не губимо становништво, већ имамо и највећи број деце и највећи наталитет.

"Ми морамо себе да погледамо у очи и кажемо шта је то што је реално и шта је то што је објективно, а да опет не дамо нешто што имамо или што свакако контролишемо што би многи радо учинили да би се додворили да ли некоме на Западу или некоме другом, ја то не знам, мене то не интересује", нагласио је Вучић.

Истакао је да га интересује да учини оно што је добро за народ и мисли да је то суштина свега.

"Увек је лако критиковати и сам сам у томе безброј пута учествовао и сада ми се чини да бих био одговорнији, што ме не правда за не увек најодговорније понашање док нисам био део власти", навео је Вучић.

Председник је рекао да је до 2012. независност Косова признало 86 земаља, а данас је признаје 103.

"Дочекали смо и ушли у власт када је већ 86 земаља признало независност Косова, до краја 2012. године и 2013. године још 12 или 13 земаља. Од када сам премијер, укупно четири или пет земаља је признало, неке земље које свакако нису најзначајније, уз све поштовање, на међународној мапи. Дакле, то вам говори о односу и о борбености", рекао је Вучић.

"Нисмо успели да спречимо да се појаве као значајнији фактор у спортским организацијама, рекао бих и нашим грешкама, а о томе чије су то грешке не бих у овом тренутку да говорим, али ћу у једном тренутку свакако говорити. Што се тиче Унеска, успели смо много, што се тиче Интерпола, успели смо дотле и због добрих односа са кинеским пријатељима, да они чак нису дозволили улаз косовској делагацији", навео је Вучић.

"Важно је да покушамо да решимо однос Срба и Албанаца"

Председник Александар Вучић је истакао да дијалог о Косову и Метохији већ траје, али да ће бити институционализован. Нагласио је да ће бити ту да саслуша све који буду учесници.

На питање где ће дијалог одвијати, Вучић наводи да ће Влада логистички организовати дијалог.

"Тешко да се одржава у Председништву зато што би неко рекао да то није дијалог, већ је то прича једног човека. Мислим да ће Влада преузети логистички део да скупи и да разговара са наставницима, професорима, да се разговара са представницима Академије и Цркве", навео је председник.

Поновио је да је спреман да разговара и са њима и са свима другима – невладим сектором, цивилним сектором, као и да су политичке странке део дијалога.

"Политичке странке у парламенту су се у највећем делу изјасниле говорећи и у парламенту и на посебним одборима и посебним седницама", рекао је Вучић.

Истакао је да није питање агенде у дијалогу, јер свако треба да каже оно што мисли да је решење.

"Мислим да је важно да покушамо да решимо однос Срба и Албанаца једном заувек, а да ли ћемо имати снаге за то? Плашим се да нећемо, волео бих да хоћемо", указао је Вучић.

"Мислим да је питање одговорности свачије да буде одговоран према својој деци, према будућности, а не да увек обмањујемо себе у било ком погледу било да се бусамо у прса као великосрби, а великосрби смо само поред малог екрана уз смоки и топао чај, или да будемо они који ће нешто другима дати, а да нисмо ни покушали да нешто своје сачувамо", додао је Вучић.

Додао је да је сигуран да ће много тога усвојити од паметних људи који ће износити своје ставове у наредним месецима.

Говорећи о коментарима у немачком листу да је храбар потез покренути дијалог, али и тумачењу да тиме хоће да каже Србима да је Косово изгубљено, Вучић каже да се не би борио да је изгубљено.

"Ја хоћу Србима да кажем да имамо реалност која није онаква каква нам се допада, а да је изгубљено, не бих се за њега оволико борио", истакао је председник.

Навео је да је трпео лично најтеже претње и да ће једног дана о томе можда књигу да напише.

"Био сам најчвршћи у разговорима када је требало да нам доведу Албанце као полицајце на север Косова, тад су ми рекли – готова ти је каријера, пропао си, ми смо овакве случајеве имали, уништићемо те за месец, а ја сам рекао – ви свој посао радите као што хоћете, ја то не прихватам, а ви нађите друге људе да потпишу", навео је Вучић.

Коментаришући изјаве опозиције да је дијалог закаснио, јер је требало да буде пре потписивања Бриселског споразума, Вучић каже да не зна што га нису направили до 2012. године.

"Ја сам вечерас говорио и нисам никога напао, нисам никоме ниједну лошу реч рекао, себе сам ставио на стуб да будем крив свим лажним јунацима и да будем крив свима онима који би олако све бацили у воду тек тако зато што им је тако пало на памет. Прихватам и није ми то никакав проблем", истакао је Вучић.

"Увек сам спреман и да саслушам и да одговорим, али и да сазнам нешто и да то технички применимо, јер тај дијалог треба да доведе до нечег доброг за нашу земљу и, ако ништа друго, довешће до нечега доброг и већ је довео до нечега доброг. Да људи у Србији знају каква је ситуација на КиМ, да не живимо ни у митској прошлости, а ни у лажима да смо све изгубили", напоменуо је Вучић.

Навео је да Срби нису остварили свој циљ – формирање ЗСО, али да нису претрпели ни губитке.

"Нисмо, али нисмо ни претрпели било какве губитке. Губитке можете да видите пре свега у животима наших људи и можете да видите да ли контролишу Албанци територију на којој Срби живе на начин на који су желели или не", рекао је Вучић.

Као пример навео је покушај слања јединица РОСУ на север Косова.

"Уз наше жестоко супротстављање када су послали РОСУ јединице, уз моје жестоке сукобе и са појединим представницима других земаља у којима смо и викали једни на друге и вређали једни друге, они су повукли РОСУ јединице, чија намера није била да дођу тамо на пет минута, него да дођу и да остану заувек, а као што видите, данас их нема на северу КиМ", напоменуо је Вучић.

Додао је да је на северу Косова сада 99 одсто Срба који су полицајци у КПС-у.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 300 2103
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина