МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Реорганизација здравства на КиМ, нико неће остати без посла
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 303 2126
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина

Реорганизација здравства на КиМ, нико неће остати без посла

27. септембар 2017. Извор: Танјуг

Влада Србије планира трансформацију мреже здравствених установа на Косову и Метохији у којима је запослено 4.823 људи, изјавио је данас државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић и најавио нову испоруку лекова почетком новембра и нова запошљавања.

Одбор за КиМ

Фото: Скупштински одбор за КиМ

На седници скупштинског Одбора за КиМ, Векић је рекао да је од укупног броја запослених у здравственом систему на КиМ, њих 599 радно ангажовано у централној Србији, те да ће се након њихове интеграције у здравствене установе у којима годинама раде и трансформације мреже отворити толико нових радних места на КиМ.

Векић је рекао да је реорганизацијом предвиђено седам здравствених установа на КиМ, односно спајање и гашење појединих установа, али и истакао да нико од запослених неће остати без посла.

Прецизирао је да су новом мрежом предвиђени КБЦ Приштина и КБЦ Косовска Митровица, домови здравља у Пећи и Штрпцима, Здравствени центар Гњилане, Апотека Косовска Митровица и Завод за јавно здравље Косовска Митровица.

Векић је навео да је до сада у мрежи било предвиђено постојање 30 здравствених установа од којих је функционисало 23.

Од 2014. у здравствени систем Србије на КиМ из будзета је издвојено 95 милиона динара, каже Векић.

Представници Канцеларије за КиМ рекли су на седници одбора, којој су присуствовали и поједини начелници управних округа на КиМ рекли су да у здравствени систем Србије поверење имају и Албанци у покрајини који долазе и у северну Косовску Митровицу у КБЦ који је добро опремљен.

У расправи, чланови одбора из опозиције критиковали су мала издвајања за здравство на КиМ, изразили су сумњу у тачност података у извештају Министарства здравља, те оценили да је квалитет здравствених услуга лош и да су апотеке празне јер нема лекова.

На те примедбе Векић уверава у тачност свих података који су, каже, прикупљени директно на терену и наводи да је снабдевање лековима уредно и да ће следећа испорука бити у првој недељи новембра.

Државни секретар у Министарству здравља Владимир Ђукић каже да разуме поједине оправдане критике и жељу да се стање унапреди.

Поводом сумњи да нема лекова, Ђукић је обећао да ће већ сутра фармацеутски инспектор отићи на КиМ и парламент известити о налазу.

На примедбе да здравствене установе на КиМ немају потребну опрему, Ђукић је рекао да КБЦ Косовска Митровица има и скенер и ултразвук и рендген, а да је у плану изградња ангиосале.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 303 2126
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина