МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Пуштен у рад водозахват код Лепосавића
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 303 2126
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина

Пуштен у рад водозахват код Лепосавића

18. октобар 2017.

Водозахват "Трешњичка река" код Лепосавића пуштен је данас у погон, а тај пројекат требало би да реши питање водоснадбевања грађана те општине.

Водозахват

Фото: Канцеларија за КиМ

Инвеститор пројекта је Канцеларија за КиМ, а директор те канцеларије Марко Ђурић истиче да је водозахват реализован сјајном сарадњом између локалне самоуправе, општина Лепосавић и Брус и Канцеларије за КиМ.

Према Ђурићевим речима, успешна реализација тог пројекат довешће до тога да данас Лепосавић може да рачуна на здраву, планинску пијаћу воду, у неупоредиво већим количинама и знатно већег квалитета, него што је могао да рачуна у прошлости, када се суочавао са проблемима са водоснадбевањем.

"Вода је стратешки ресурс за опстанак нашег народа на северу КиМ. Ми настављамо да испуњавамо оно што је један од главних циљева политике владе, председника Србије, то је да развојем инфраструктуре у српским срединама јачамо капацитет за опстанак нашег народа на КиМ и овај пројекат показује колико општина и држава заједно могу да ураде све и колико општина и држава, када не раде заједно, не би могле да реализују један овако квалитетан и важан пројекат", рекао је Ђурић, након свечаног пуштања у рад.

Ђурић истиче да то није први, а свакако ни последњи пројекат те врсте и да неће бити задовољан све док услови за живот сваког нашег човека на КиМ не буду бољи него што су били за време када је само Приштина о томе одлучивала или када држава Србија није имала пун капацитет свог деловања на том простору.

"Зато, нема алтернативе сарадњи, тесној, органској државе Србије са општинама са српском већином на КиМ и то је једини пут опстанка нашег народа", рекао је Ђурић.

Председник привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић рекао је да, чим је вода потекла, “велики је и радостан дан за Лепосавић” и да се нада да ће водозахват на Трешњичкој реци “колико-толико” решити питање водоснадбевања за његове суграђане.

“Захваљујући средствима Канцеларије за КиМ, једним делом смо тај проблем решили, а хоћу да истакнем да ћемо ми и наредне године кренути у другу фазу реализације, како би тај проблем, који је горући за нашу општину решили трајно и да обезбедимо оно што је неопходно - водоснадбевање за све наше грађане”, рекао је Тодић.

Вд директора извођача радова, ЈКП “24. новембар” из Лепосавића Драган Бараћ рекао је да се на водозахвату радило 60 дана, као и да је вода веома квалитетна за пиће. Додао је да се нада да ће и даље сарађивати са државним институцијама и да ће се кренути у другу фазу, како би било још веће количине воде за општину Лепосавић.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 303 2126
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина