МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: За Србију најприродније да подржава Српску листу
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 303 2126
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина

Ђурић: За Србију најприродније да подржава Српску листу

20. октобар 2017. Извор: Танјуг

За Србију је најприродније да подржава Српску листу, али изгледа да су се неки уплашили тога, јер знају да Српска листа своје деловање заснива на сарадњи и договарању са Београдом и да се први пут креира сложна, јединствена, заједничка политика, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за КиМ

“Са политиком којом је Србија организовала свој државни, политички пројекат, а то је Српска листа, мислим да имамо боље шансе и да се боримо за наш опстанак на овом подручју и боље шансе да појачамо нашу преговарачку позицију у будућности”, рекао је Ђурић новинарима, реагујући на изјаве албанских званичника да Србија не би требало да се меша у изборе на КиМ.

То је огромна одговорност за Београд, сматра Ђурић, јер Београд, објашњава, треба да контролише и да осигурава да на КиМ људи раде како треба. Он сматра да је то и огромна шанса за Србе, које би, како каже, "Приштина и поједини политичари попут тих који тако коментаришу, највише волели да виде уситњене, подељене и да онда са њима могу да манипулишу и да их купују како хоће”.

Такође, Ђурић каже да “није никаква тајна” да већ 17 година постоје потпуно различити ставови о томе какав је статус КиМ, па зато и не чуди да албанска страна има ту врсту гледишта по том питању.

“Знате, нису ово регуларни политички услови, није ово нормална политичка утакмица. Нас су овде убијали, одавде нас протеривали, покушавали су да нас затру овде. И зато морамо да делујемо организовано, да будемо сабрани сада око Српске листе, око наше државе Србије, а нека се дели ко хоће, ми нећемо да се делимо”, наглашава Ђурић.

Упитан за интеграцију правосуђа, Ђурић каже да Србија сада 1.644 дана чека на формирање Заједнице српских општина, а да “некоме смета што чека 48 сати на интеграцију правосуђа”.

У ствари, како је рекао, није “да се радују што ће неколико стотина српских судија, тужилаца и других радника у правосуђу, да узму судијски чекић у своје руке.

“Неће више Србима правду да деле само пристрасне судије, пристрасни тужиоци и људи који су показали у претходним деценијама да су спремни и да отимају српску имовину и да на неправичан начин и на етнички дискриминаторској основи ускраћују Србима права овде”, закључио је Ђурић.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 303 2126
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина