МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Кроз Српску листу референдумски одлучујемо да смо део Србије
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 303 2126
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина

Ђурић: Кроз Српску листу референдумски одлучујемо да смо део Србије

20. октобар 2017. Извор: Танјуг

Предизборна конвенција Српске листе одржана је данас у Косовској Митровици, где је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручио да је 22. октобар дан када Срби кроз Српску листу референдумски одлучују да ли желе да буду део државе Србије.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за КиМ

“Није ово обичан политички скуп, овде се ради о нашим животима. Нас су овде на КиМ и убијали и прогањали, протеривали, са циљем да нас више овде не буде. Када у томе нису успели, сада би да нас поделе, уситне и највише на свету волели би да нас одвоје од наше државе Србије и да нас организују у некакве њихове приштинске политичке покрете, који заиста не би служили ни за шта друго, до да одвуку ову нашу лепу земљу од онога што у нашим срцима, Уставу, будућности знамо да желимо да припада”, рекао је Ђурић на конвенцији.

Србима на КиМ, истиче Ђурих, нико не може да одузме нашу везу са Србијом, те да, после свега, нико не може да их лаже, вара и превари, “као што то мисле да могу да ураде они који хушкају једне Србе да убијају друге, само зато што желе да они буду некакве локалне феудалне велможе”.

“А то јесте нешто што зависи од нас. Зато, 22. октобра, свако од нас носи неупоредиво већу одговорност, него било који други грађанин Србије на било којим другим изборима и 22. октобар дан је када ми кроз Српску листу, референдумски одлучујемо да желимо да будемо део државе Србије”, нагласио је Ђурић.

Како је додао, “неће им се дозволити да нас победе, јер, победа је наша, победа је српска, а да тиме што је Србија организовала свој државни политички пројекат који се зове Српска листа, преузима на себе једну велику одговорност, не само да помаже, него и да контролише, да се труди да наше институције “не буду само табле и платни спискови”, уместо да пружају услуге и да раде оно од чега зависи судбина и опстанак Срба на КиМ.

“И ја вам овде, у име државе Србије обећавам, да ћемо контролисати строжије, да ћемо улагати више, да ћемо бити присутнији више, да ћемо се борити свакога дана да Србије на КиМ буде све више, да радимо сложно, договарамо се како да заједно градимо нашу будућност овде”, рекао је Ђурић скупу и пренео поздраве председника Републике Александра Вучића.

Када су Србе на КиМ покушали да потпуно политички искорене, Ђурић каже да једино што их је држало то што су били заједно и што нико није могао да унесе међу њих “усуд поделе”.

“Ако останемо заједно, окупљени око Српске листе, можемо заједно да победимо и поразимо све границе и нема никога ко може да нас затвори, искорени, нити да нас застраши и подели. Нека се они поделе, ми нећемо. Једино Српска листа, једино Србија, наша држава”, поручио је Ђурић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић нагласио је да ниједног тренутка не прихвата другу чињеницу, него да је Србија надлежна за образовање на КиМ и да су све одговорности и обавезе Министарства просвете исте за сваког ђака, предшколца и студента.

“Имамо заиста прилику да се радујемо што је то доступно свим ђацима и студентима на територији целе Србије, укључујући КиМ. Оно што ћемо сигурно радити и што је јако битно, да имамо добре партнере, а то је Српска листа и то су људи који су са мном почели да решавају неке нагомилане проблеме и желимо да Универзитет у Приштини, сад смештен у КМ буде један од блиставијих универзитета у Србији”, рекао је Шарчевић.

Како је додао, то ће се урадити на делу, а рефоришу се гимназије, сви наставни планови и програми, а посебно наглашава да се подиже стандард просветних радника, што сматра јако битним и каже да ће се "вратити и вера и нада", али и да је битно да други “не могу на јефтине трикове сада ништа понудити боље”.

“Мислим да ћемо сарађивати врло често и врло тесно и да када прођу ови избори у недељу, чека нас огроман посао. Ја сам са Канцеларијом за КиМ договорио много чешће доласке овде, а имамо и европске гаранције да нико неће министра просвете враћати са границе и да ћемо ми бити у прилици да заиста свеобухватно подигнемо образовање на КиМ пођеднако као и у целој Србији. Имате моју апсолутну подршку”, истакао је министар.

Председник Српске листе и кандидат за градоначелника Косовске Митровице Горан Ракић каже да су Срби на КиМ, кроз борбу, научили да препознају опасност, која их је мотивисала да се јаче и боље носе са свим искушењима, које су пред њих постављали “они који су одувек желели да узму оно што је српско”.

“Са таквима се и данас суочавамо. И управо ових дана, такве ћемо и отерати заувек у историју, јер празне приче су испричане, иза таквих људи нема резултата, нема напретка, само критичарска реторика, која је давно исписана и прочитана”, рекао је Ракић.

Заједништво је борба Српске листе, наглашава Ракић и тврди да то неће нико разбити, “па ни ти ситни реторичари и критичари који су увек бранили само своје личне интересе, никада интересе српства и никада интересе заједништва”.

“Када се човек нађе међу изабранима, он осећа задовољство, али пре свега велику обавезу према својим суграђанима, према Србима на КиМ, који су истрајали у непрестаној борби свих ових година и то чине и данас. Нико не сме да користи национлане кључеве, а да затвара сва врата нашој држави и то представља гашење свега што је чинило биће српског народа на овим просторима”, рекао је Ракић.

Локални избори на Косову и Метохији, трећи од једностраног проглашења независности 2008, биће одржани у недељу, а на њима ће бити бирани председници општина и одборници у општинским скупштинама.

Срби на КиМ на изборе ће изаћи са 18 листа и наступиће у 21 општини - у 10 општина у којој чине већину становништва и у 11 општина у којој нису већина.

Изборна кампања званично је почела 21. септембра и трајаће до вечерас у поноћ, када наступа изборна тишина.

На бирачки списак на КиМ уписано је укупно 1.890.952 бирача, а гласаће се у 38 општина.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 303 2126
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина