МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Козарев и Мелцер о кршењима људских права на КиМ
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 300 2103
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Козарев и Мелцер о кршењима људских права на КиМ

16. новембар 2017.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев примио је данас специјалног известиоца Савета за људска права УН за тортуру и друге окрутне, нехумане и понижавајуће поступке или кажњавање Нилса Мелцера.

Козарев и Мелцер

Фото: Канцеларија за КиМ

Мелцер, који у вишедневној посети Србији борави у оквиру процеса припреме извештаја за Савет за људска права УН, на састанку је упознат са примерима кршења људских права Срба и других неалбанаца на Косову и Метохији.

Козарев је у разговору навео да УНМИК и Еулекс годинама раде на успостављању владавине права на Косову и Метохији, али да је ситуација и даље далеко од задовољавајуће, јер, на пример, и даље нема системског одговора на проблем узурпиране имовине Срба.

Заменик директора Канцеларије за КиМ је посебну пажњу посветио случају Богдана Митровића, ухапшеног због наводне умешаности у ратне злочине, који се налази у вишемесечном притвору без икакве оптужнице.

Козарев је Објаснио да је тај случај модел по којем се политички инструирано правосуђе обрачунава са потенцијалним повратницима и људима који не желе да своју имовину препусте узурпаторима.

Такође, гоњење Срба због наводних ратних злочина, на основу тајних потерница и непоузданих сведочења која често подносе узурпатори имовине, јесте, како је објаснио Козарев, и политички покушај прављења вештачког баланса уочи почетка рада специјалног суда за злочине такозване ОВК.

Како је упозорио, оваква пракса застрашивања грађана обесхрабрује потенцијалне повратнике и јесте директан атак на слободу кретања и читав низ људских основних права.

Козарев је представника УН, такође, упознао са процесом дијалога Београда и Приштине, политичком ситуацијом у покрајини, као и проблемом незадовољавајућег нивоа одрживог повратка интерно расељених лица на Косово и Метохију.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 300 2103
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина