МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »У Косовској Митровици отворено Саветовалиште за децу и младе
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

У Косовској Митровици отворено Саветовалиште за децу и младе

05. децембар 2017. Извор: Танјуг

Средствима Канцеларије за Косово и Метохију у Косовској Митровици је данас отворено телефонско Саветовалиште за децу и младе, први сервис те врсте у јужној покрајини, чији ће циљ бити заштита дечјих права и спречавање злостављања, занемаривања и свих облика насиља.

Слађана Марковић-Стојановић

Фото: Канцеларија за КиМ

Центар је отворен на Медицинском факултету у Косовској Митровици, а пројекат је реализован у сарадњи са Удружењем за локалну иницијативу и волонтеризам.

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Слађана Марковић-Стојановић рекла је да ће у почетном периоду кол-центар радити од 8 до 17 часова, а да би убрзо ова услуга требало да буде доступна 24 часа.

“Када будемо имали више од 30 саветника на располагању који ће моћи да покрију целодневни рад СОС линија, радиће 24 часа дневно. Саветници ће моћи и од куће да одговарају на позиве“, рекла је Марковић-Стојановић.

Према искуствима сличних саветовалишта, деца и млади се, како је рекла, за помоћ обраћају углавном због нерешених породичних релација, вршњачког насиља, психо-социјалних проблема, проблема у учењу, дискриминације…

“Деца ће моћи да се јаве са било ког телефонског апарата позивањем броја 0800 220 023 и позив је бесплатан. Разговараће са саветником који није неко ко даје решење проблема, већ неко ко покушава на све могуће начине да заједно са дететом дође до најбољег начина решавања проблема“, рекла је Марковић-Стојановић.

Прецизирала је да ће посао саветника обављати углавном студенти завршних година медицине, психологије и педагогије.

Декан Медицинског факултета у Косовској Митровици Раде Грбић истакао је да је овај протејекат потпуна новина на подручју Косова и Метохије.

„СОС линија посебно је значајна за децу у енклавама која живе у тешким условима и свакодневно се сусрећу са проблемима. Битно је да ће и они моћи да затраже помоћ за било који проблем који имају“, казао је Грбић, додавши да је веома значајно то што ће између оних који се буду обраћали за помоћ и саветника ангажованих у центру неће постојати велики генерацијски јаз.

“Концепт читавог пројекта јесте да су млади управо најотворенији према својим вршњацима и да на тај начин постигнемо да се деца везано за било који проблем обраћају управо овом саветовалишту“, нагласио је Грбић.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина