МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Телефонски саобраћај са КиМ по домаћим тарифама и без бирања кода +383
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Телефонски саобраћај са КиМ по домаћим тарифама и без бирања кода +383

02. јануар 2018.

Телефонски саобраћај између централне Србије и Косова и Метохије одвија се и одвијаће се по домаћим тарифима, и за позиве у оквиру фиксне и мобилне телефоније „Телекома Србија“ неће бити потребно бирати код за географску област +383, упркос политички мотивисаним изјавама приштинског РАПЕК-а.

Канцеларија за КиМ

Фото: Канцеларија за КиМ

На територији Републике Србије наставиће да функционише јединствен телекомуникациони систем, од Хоргоша до Драгаша, и корисници услуга компаније МТС д.о.о. наставиће да позивају централну Србију на исти начин како су то чинили до сада, и обрнуто.

Најновије дезинформације Приштине у вези са наводном универзалном употребом позивног броја +383 за циљ имају стварање неспокојства и уношење забуне међу грађане Србије на Косову и Метохији.

Београд ће поштовати договоре постигнуте у Бриселу, укључујући и Споразум о телекомуникацијама, али неће дозволити накнадно уписивање садржаја у тај споразум, нити његову злонамерну интерпретацију на штету српског народа у покрајини и интереса Републике Србије.

Понављамо да смо задовољни исходом дијалога о телекомуникацијама, којим је „Телекому Србија“ омогућено да и званично ради на Косову и Метохији, уз враћање и признавање имовине, већу покривеност територије и боље техничке капацитете, што за резултат има и бољу услугу и добре пословне резултате.

Подсећамо и да није реч о позивном броју за самопроглашену државу Косово, већ за аутономну покрајину, територијалну област у оквиру Србије, што се може видети и из писма које је Србија послала Међународној телекомуникационој унији, где се наводи да се позивни број уступа за територијалну област Аутономне покрајине Косово и Метохија. Такође, у одговору Уније недвосмислено пише да се коришћењем термина "Косово", не прејудицира статус и да ће у техничким анексима и билтенима ове организације бити пропраћено таквом фуснотом ("овај назив не прејудицира статус и у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП о косовској декларацији о независности").

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина