МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Монахиње јаче од безумника који блокирају манастир
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 71 308 2160
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина

Ђурић: Монахиње јаче од безумника који блокирају манастир

08. јануар 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, поводом албанске блокаде манастира Пресвете Богородице у Ђаковици, каже да ово није први пут да се тако нешто дешава и да је то доказ да међународне снаге у овом случају не обављају посао на најбољи могући начин.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

"Ја сам хтео да говорим о томе да имамо хиљаде наоружаних војника, толико припадника различитих мисија, сви они заједно, када виде да локалне институције нису у стању да заштите четири монахиње, показали су да не раде свој посао у том конкретном случају, на најбољи могући начин. Ово није први пут да се тако нешто дешава. Претходних година је за Србе Ђаковица остала потпуно недоступна. Србима је онемогућено да посете оно што им припада генерацијама", рекао је Ђурић, гостујући на телевизији "Пинк".

Ђурић је рекао и да ти људи, који су за њега безумници, јер блокирају верски објекат, не схватају да су те монахиње иза манастирских зидина слободније у љубави и у молитви, од оних који су оковани мржњом.

"Оно што ја веома волим код обележавања ових празника на Косову и Метохији, је то што тај наш народ држи до обичаја. Они чувају традицију, и то је важно за очување заједнице. Уколико те ствари не чувамо са посебном љубављу, онда не можемо ни да опстанемо", рекао је Ђурић.

Проблем Специјалног суда да реше Приштина и међународна заједница

Директор Канцерарије за КиМ Марко Ђурић казао је данас да Србија није консултована када је осниван Специјални суд за ратне злочине ОВК, те да сада, када је настао проблем, то треба да се решава на релацији Приштина-међународна заједница.

Упитан да прокоментарише покушај суспендовања тог суда у покрајинском парламенту, Ђурић је рекао да је Србија за кажњавање свих злочинаца, али да је међународна заједница поверила оснивање Специјалног суда Приштини.

"Да је међународна заједница више сарађивала са нама и да нам је изручивала оне које тражимо, сигуран сам да би данас било мање политичких и других проблема и мање тероризма", рекао је Ђурић.

Он је подсетио да је међународна заједница оснивање суда поверила онима којима тај суд треба да суди и да се "чуди што ти исти људи сада желе да га укину".

"Нису нас тада звали, немој да нас зову ни сада када су се посвађали са онима са којима су то договарали. Наравно да ћемо увек да подржавамо гоњење ратних злочина и да инсистирамо на томе да одговорни буду кажњени", појаснио је он.

Како каже, Хашим Тачи помиловао је тројицу бивших чланова ОВК осуђених за убиство породице Хајра, те да је то "амбијент који данас осликава стање свести".

"Тиме су послали снажну поруку да се злочин над Србима не кажњава. Погађа ме и није људски да нико из међународне заједнице не реагује на тако нешто", закључио је Ђурић.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 71 308 2160
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина