МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Кинотека донирала ДСП пројектор Дому културе у Грачаници
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Кинотека донирала ДСП пројектор Дому културе у Грачаници

12. јануар 2018. Извор: Танјуг

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић уручио је данас директору Дома културе у Грачаници Живојину Ракочевићу мобилни ДСП пројектор у вредности од 4.207.000 динара које је обезбедило Министарство културе и информисања.

Канцеларија за КиМ

Фото: Канцеларија за КиМ

Примопредаји су присуствовали министар културе и информисања Владан Вукосављевић и директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Вукосављевић је истакао да овим чином показују да излазе у сусрет акутним потребама српске културе свуда где живи српски народ и омогућују врло активном културном чиниоцу - Дому културе у Грачаници да српском народу на Косову и Метохији обезбеди приказивање значајних домаћих и иностраних филмова.

Он је рекао да ће пројектор омогућити приказивање филмова не само у Грачаници, него и у 15 насељених места где живи српски народ на Косову, чиме ће се културни живот нашег народа на КиМ у одређеној мери поправити, истакавши још једном целовитост и недељивост културног простора српског народа.

Ђурић је нагласио да је Србија несумњиви утемељивач, главни мецена и патрон филма на Косову и Метохији још од времена када је српска војска 1912. године, након вишевековног ропства, закорачила на тле Косова и Метохије и када су забележене "живе слике Газиместана и наших светиња и у историју уписале неизбрисив траг борбе нашег народа за ослобођење".

"Та часна улога коју је имала српска камера за време Великог рата за ослобођење нашега народа на Косову и Метохији, уједно је и први филмски запис са тог подручја. Како је било тада, тако је и данас. И данас је Србија једна од главних мецена и патрона филма на Косову и Метохији", рекао је Ђурић.

Он је нагласио да Министарство културе, Канцеларија за КиМ и све институције настоје да "филм у нашој јужној покрајини буде жив, да архивска грађа буде сачувана и доступна, као и да наш народ на Косову има прилику да ужива у свим савременим остварењима филмске уметности".

Ђурић је приметио да културни живот на Косову и Метохији опстаје у врло тешким и сложеним условима.

"Ако дигитални пројектор можда значи само неки додатни садржај у неком другом делу наше земље, на Косову и Метохији то је још један од симбола улагања у будућност, јер све ново што тамо направимо, поручује да желимо тамо да останемо, да желимо да опстанемо, да желимо да поправимо наш живот тамо и да видимо тамо своју будућност", подвукао је Ђурић.

Директор Дома културе у Грачаници Ракочевић је нагласио да пројектор представља "нови прозор и светло у гету" и могућност да где год успеју у некој соби да замраче прозор од те собе направе биоскоп.

Он је рекао да култура пружа слободу у гету где нема избора и присетио се емотивне сцене када је екипа филма "Јесен самураја" обилазила српске енклаве о организовала пројекције.

"Данило Бећковић, Марко Паљић и Славиша Чуровић су дошли и рекли да желе да буду у животу сваке српске енклаве. Сећам се када су у селу Суво грло у Србици почели да ваде ћебад Црвеног крста и један сељак је рекао: Неки глумци тамо опет доносе ћебад, а имамо их њиве да покријемо. Али када су видели да намештају платна за пројекцију филма, стотине деце се окупило тражећи аутограме и тада сам први пут чуо толико пута ''хоћу да будем глумац, глумица, продуцент''. У гету се не говори хоћу да будем", испричао је Ракочевић.

Дом културе у Грачаници је уз пројектор добио и пратећу опрему коју чине хард диск сет, објектив за пројектор и дигитално-аналагони конвентор.

Директор дистрибутерске куће "МегаКом филм" Игор Станковић је рекао да ће сада становништво на Косову и Метохији истог дана када и публика у Београду гледати блокбастере, домаћа остварења, синхрозниоване анимиране филмове, поменувши да у Приштини постоји биоскоп у коме се приказују искључиво филмови са албанским титлом.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина