МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Вучић данас на Космету, "порука јединства и снаге"
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 65 282 1980
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Ђурић: Вучић данас на Космету, "порука јединства и снаге"

20. јануар 2018. Извор: РТС

Председник Србије Александар Вучић боравиће данас и сутра на Косову и Метохији. Посетиће најпре север, манастир Бањску, Косовску Митровицу, а онда и југ покрајине. У Лапљем Селу разговараће са грађанима. Планирано је и да положи венац на месту где је у уторак убијен Оливер Ивановић. Посета председника Србије Космету један је од пресудних тренутака за наш народ и шаље поруку јединства и снаге читаве Србије, каже Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: РТС

Околности ове осме посете Александра Вучића Косову и Метохији у последњих пет година, додатно су осетљиве.

После убиства Оливера Ивановића, које је по општој оцени, додатно узнемирило Србе, очекује се да грађани имају бројна питања и недоумице у вези са безбедношћу и даљим дешавањима у јужној покрајини.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је за РТС да је посета председника Србије Космету један од пресудних тренутака за наш народ и да шаље поруку јединства и снаге читаве Србије.

"Посета неизмерно значи нашем народу, овом посетом шаљемо поруку да нас неће сломити, поколебати и отерати одавде", поручио је Ђурић.

Прва станица председника Србије на Космету биће манастир Бањска.

"Изузетно је важно што ће обићи ову задужбину краља Милутина, овде је много тога урађено, обновљен манастирски конак, стари је реконструисан, црква поново поприма обличје какво је имала некада. У самом насељеном месту изграђене су нове зграде, ново бањско лечилиште. Бања је била запуштена, руина, а сада имамо базене, бањски центар и нови живот. Мислим да је ово добро место за почетак", рекао је Ђурић.

У Митровици Вучић ће се састати са свим водећим представницима Срба и грађанима. "Биће то дугачак, отворен, искрен разговор о томе шта и како даље, како да појачамо наше заједништво и борбу", указао је дирекотр Канцеларије за КиМ.

После Митровице Вучић ће обићи и општине јужно од Ибра, Лапље Село, Грачаницу...

"Нашим људима у ово тешком тренутку значи то што читава Србија подржава њихову борбу, останак и опстанак. Нико није срећнији од Срба на КиМ да виде свог председника", сматра Ђурић.

Знају, каже, који су ризици ове посете, али и истиче да је она за наш народ од изузетног значаја. "Већег охрабрења и веће солидарности од тога не може бити", навео је Ђурић.

"Интересују нас само дела"

Коментаришући поруке из Приштине да нуде размену информација, Ђурић је рекао "да нас интересују само дела, ко је убица".

"Нека помогну да се пронађе убица или нека нам омогуће да несметано спроводимо истрагу. Одбијање да на активан начин помогну говори какве су им намере", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Док се не сазна ко су одговорни за убиство Ивановића, неће бити ни дијалога у Бриселу, рекао је Ђурић.

"Захтевамо да кажу ко га је убио, па ћемо даље говорити", поручио је Ђурић.

Лидер Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливер Ивановић убијен је у уторак испред седишта странке у северном делу Косовске Митровице.

Ивановић је погођен са шест метака, а полиција је током истраге пронашла запаљени аутомобил "опел астра" који су, наводно, користили нападачи.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 65 282 1980
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина