МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Здравство један од услова опстанка Срба на КиМ
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 71 309 2163
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина

Здравство један од услова опстанка Срба на КиМ

01. фебруар 2018. Извор: Танјуг

Здравствени систем, заједно са просветом, представља један од најважнијих фактора опстанка српског народа на Косову и Метохији, речено је данас на округлом столу здравствених институција у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ.

округли сто здравствених институција

Фото: Канцеларија за КиМ

"Бели мантили, раме уз раме са просветом, представљају прву линију опстанка нашег народа на КиМ", рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и додао да Србија претходне три године "није седела скрштених руку", већ да је урађено доста на јачању здравствених институција.

Он је подсетио је да је урађена комплетна реорганизација здравствених институција и да је направљена нова мрежа здравствених установа.

"Отворена је нова болница у Пасјану, која је од напуштеног објекта на ливади постала кључни центар за негу нашег народа у Косовском Поморављу. Отворен је нови дом здравља у Гораждевцу, Здравствени центар у Косовској Митровици је након посете председника Александра Вучића добио статус Клиничко- болничког центра", рекао је Ђурић.

Како каже направљен је нови кампус Медицинског факултета у Косовској Митровици, отворена нова студентска поликлиника Приштинског универзитета са седиштем у Косовској Митровици, реновиране бројне амбуланте, ново одељење онкологије у Косовској Митровици...

"Важно је да привучемо и комшије Албанце и све друге да се лече у нашем здравственом систему јер то јача везе, доноси нормалност и чини нас ближим једне другима. Наставићемо јачање здравственог система на КиМ", рекао је Ђурић.

Декан Медицинског факултета у Београду проф. Небојша Лалић указао је на значај континуиране едукације здравствених радника који раде у здравственим установама на Косову и Метохији, али и оспособљавање тимова да раде процедуре које до сада нису рађене.

У едукацији, како је рекао, посебну улогу имаће Медицински факултет у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, али и сви факултети Заједнице медицинских факултета.

Министар здравља Златибор Лончар нагласио је да ресор здравља даје подршку унутрашњем дијалогу и додао да каква год одлука да се донесе "морамо бити јединствени".

"Оно што смо се договорили то је да ће Србија остати та која ће финасирати и одржавати здравствени систем на теритоирији КиМ", рекао је Лончар.

Признаје да нема довољно информација шта се дешава на КиМ, али да има пуно поверење у председника државе Александра Вучића и његов тим предвођен директором Канценарије за КиМ.

"Сигурни смо да председник има довољно информација, да добро познаје ситуацију и дајемо му пуну подршку да се овај проблем реши", рекао је Лончар и нагласио да поштује одлуку да се проблем решава, а не гура под тепих као раније.

Ректор Универзитета у Приштини Раде Грбић је нагласио да је функчионисање здравственог система на КиМ праћено бројним проблемима, али да су захваљујући сталном присуству и ангажовању Министарства здравља и Канцеларије за КиМ успели да се здравствена заштита организује у свим српским срединама.

"Оно што је један од најзаначајнијих закључака је чињеница да здравствени систем заједно за просветом представља један од најважнијих фактора опстанка српског корпуса на КиМ", рекао је Грбић.

Он је нагласио да су Срби на КиМ и запослени у здравству посебно задовољни што су добили уверавања да током посете председника Александра Вучића да ће здравство на КиМ остати у здравственом систему Србије.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 71 309 2163
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина