МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Снежана Дубић, самохрана мајка са Косова, добила нови трактор
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 65 282 1980
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Снежана Дубић, самохрана мајка са Косова, добила нови трактор

01. фебруар 2018. Извор: Танјуг

Снежани Дубић, самохраној мајци шесторо деце из села Суви Лукавац на Косову и Метохији, којој је током недавних разговора са председником Србије у Лапљем селу обећан нови трактор, данас је то обећање и испуњено - нови трактор стигао је у њено двориште.

нови трактор

Фото: Канцеларија за КиМ

Трактор је са пратећом механизацијом Снежани донирао и уручио директор предузећа "Феман" из Јагодине, Миодраг Николић, који је, чувши њену причу, одлучио да јој помогне.

"Ја сам данас пресрећна", рекла је Снежана новинарима након што је потпуно нови црвени трактор са плугом, дрљачом и корпом паркиран у њено двориште.

Први се за волан трактора ухватио њен син Жарко, који је госте дочекао са шајкачом и у српској народној ношњи.

"Од свих нас Жарко ће највише користити трактор, он је за пољопривреду. Завршава четврту годину средње школе, а пара да га шаљем на факултет немам, тако да ћемо овде живети и радити...", каже Снежана.

Упитана шта нови трактор значи за њу и њену породицу, она истиче да ће од сада њена деца моћи са лакоћом да обрађују своје имање, али и зарађују од орања.

"Са овим трактором ми ћемо само ићи напред. Тренутно радимо 11 хектара земље, највише кукуруз и пшеницу. Мили ми се пролеће да дође, знам да ћу тада моћи да укључим трактор, деца ће радити, имамо чему да се надамо, а овако је било тешко", објашњава Снежана.

Тешко је бити и самохрана мајка на КиМ са платом чистачице Дома здравља Сојане, додаје Снежана, и с поносом истиче "имам шесторо деце, три сина и три ћерке, најстарије дете има 31. годину, а најмлађе 13".

Без мужа је остала 2004. године када је изненада преминуо од срчаног удара, и отада јој, како наводи, помажу "Бог и људи".

Снежана је новинарима показала и шталу иза куће коју су јој запалили уочи православне Нове године, 13. јануара.

"Ко је запалио не знам. Изгорело је сено, слама, цела штала, а од ње су остали само блокови", рекла је она.

Међутим, Снежани су данас пренели обећање Далибора Јевтића, министар за повратак у Влади Косова, да ће добити цреп и грађу за обнову штале.

За себе Снежана каже да је храбра жена, која је успела сама да подигне шесторо деце, јер се, како каже, није никада бојала рада, пољопривреде и сточарства.

У дворишту има кокошке, четири свиње и једну краву, а додаје да би јој још једна крава много значила.

Иза камере је рекла да је недавно једну краву морала да прода како би детету могла да уплати школарину за факултет.

"Захваљујем се свим људима, пре свега председнику Вучићу што нам је изашао у сусрет, захваљујем се Николићу који је донирао трактор, Јевтићу који нам је обећао да ће нам изгорелу шталу обновити, али и свима онима који су ме одвели оног дана да се ја обратим Вучићу", нагласила је Снежана.

Питали смо је, шта њена деца желе, да остану на КиМ или да срећу потраже на неком другом месту, Снежана је одговорила "деца неће одавде, деца воле родни крај".

"Ми нећемо одавде. Само да ми се деца запосле и мени друго не треба. До задњег Србина ја остајем овде", нагласила је храбра Снежана.

А њен син Жарко нам је то и потврдио: "Да ми се овде не свиђа и да ми није лепо, ја овде не бих ни остао".

Миодраг Николић, донатор трактора, своју хуманост је описао реченицом "човек је богат онолико колико може другима да помогне".

"Пратио сам комплетан шесточасовни разговор Вучића са људима који живе на КиМ и оно што ме је посебно дирнуло је прича Снежане Дубић. Срећан сам данас могу да јој помогнем", указао је Николић.

Каже да су му се након изјаве о донирању трактора, јавио велики број колега привредника који су поред честитке изразили жељу да и они да помогну.

На трактор, каже, није штедео, узео је најбољи, а коштао је нешто нешто више од 10.000 евра.

У име Канцеларије за КиМ, Снежану је обишао помоћник директора Зоран Бојовић, који је том приликом рекао да је данашња акција само почетак пружања помоћи Србима на КиМ.

"Јавио нам се велики број донатора, имамо координисани тим који прима све донације, најаве донације, организује прикупљање и истовремено сагледавамо потребе свих људи којима треба оваква врста помоћи. Покушавамо на сваки начин да помогнемо и усмеримо донације правим људима", изјавио је Бојовић.

Каже да су људи на КиМ скромни, вредни и радни људи а да ће Влада Србије остати уз свој народ и помоћи на сваки начин да опстане и остане на територији јужне српске покрајине.

За Снежану, Игора, Жарка, Леонида, Велику, Наташу и Ивану Дубић, како кажу, од данас почиње нови живот.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 65 282 1980
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина