МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Србима на Косову и Метохији непрестана помоћ
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Ђурић: Србима на Косову и Метохији непрестана помоћ

22. фебруар 2018. Извор: Танјуг

Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да је великом броју Срба на Косову и Метохији помоћ већ пружена после састанка са председником Србије Александром Вучићем и додаје да ће наредних дана житељима српских средина бити уручени нови контигенти помоћи.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

Према његовим речима, већини људи који су били у Лапљем селу помоћ је, тамо где је било могуће, већ стигла, и она, како каже, неће престати.

"Неће бити завршено бављењем само људима који су били на том састанку, већ колико сутра и наредних дана ићи ћемо да уручимо нове контигенте помоћи", рекао је Ђурић одговарајући на питања новинара на Сајму турзма, где је отворио штанд Косова и Метохије.

Он је навео да је веома важно што су се позиву председника Вучића и том, како је рекао, таласу солидарности одазвали бројни грађани Србије, предузећа, појединци "и они који имају, богаташи, и они који немају ништа и који су буквално одвајајући од уста решили да допринесу нашем народу на КиМ".

Министар за заједнице и повратак у покрајинској влади Далибор Јевтић истакао је да са Канцеларијом за КиМ почела реализација више пројеката у циљу опстанка и потенцијалног повратка оних који се на КиМ још нису вратили.

"Љубожда ће васкрснути на Ускрс, тамо ћемо завршити све куће за породице које су се вратиле", рекао је Јевтић.

Према његовим речима, у плану је да се ове године уради много више него прошле, у којој је забележен најмањи број повратника.

"Циљ је да ове године не буде испод 150 изграђених кућа, да имамо више обновљених кућа, да покренемо одређене пројекте посебно у Метохији, како би упослили младе. То ће нам бити првенствени циљ", рекао је Јевтић.

На његове речи надовезао се Ђурић, који је истакао да није лако представљати српски народ у институцијама у Приштини и није лако борити се за српске интересе тамо где смо убедљива мањина и где је, у политичком смислу, понекада и неиздрживо, "али је часно и исправно то радити".

"Наставићемо да пружамно снажну подршку и Српској листи и свим српским изабраним представницима, најпре у њиховој борби да сачувају јединство Срба на КиМ, да раде на приритетима, као што је повратак, развој пољопривреде у српским срединама и у борби за то да српске општине буду снажне", рекао је Ђурић.

Он је поручио Србима на КиМ да има будућности у заједништву, у мудром и разборитом решавању проблема.

Навео је да ће се свим проблемима приступати "хладне главе", размишљајући о томе како ће Срби живети на КиМ и "за пет, 10, 20 и 30 година".

"Желим да наши људи то знају - да сваки корак заједнички планирамо, водећи рачуна о њима и њиховој будућности", рекао је Ђурић и посебно се захвалио српским представницима на КиМ.

Он је још једном позвао све да посете Косово и Метохију, јер, како је рекао, ни њега посета покрајини никад не остави равнодушним, посебно сусрети са људима и контакт са нашим светињама.

"Кад год се нађем на уласку на КиМ увек се лично осетим као на капијама Јерусалима и то вам кажем као неко ко је пар година и живео у Израелу и заиста мислим да сваки наш грађанин без обзира на порекло, веру, националност, убеђења, има шта да види и научи на КиМ", рекао је Ђурић.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина