МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Спремни смо на компомис, рачунамо на даљу подршку Немачке
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Вучић: Спремни смо на компромис, рачунамо на даљу подршку Немачке

27. фебруар 2018. Извор: Танјуг

Србија је посвећена миру и стабилности на Западном Балкану, спремна је на компромис са Приштином и рачуна на даље подршку Немачке и канцеларке Меркел, поручио је данас председник Александар Вучић.

Вучић са Ангелом Меркел

Фото: Танјуг

"Ми знамо да је пред нама тежак пут решавања поглавља 23 и 24 и тешка препрака решавање питања Косова", рекао је српски председник после састанка у Берлину са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Он је, на заједничкој прес конференцији с Меркеловом, рекао да је Србија спремна на компромис у односима са Приштином, али да компромис треба да значи да и једна и друга страна нешто изгубе, те да једино тешко решење, које грађани Србије неће прихватити, јесте да Србија буде једини и апсолутни губитник у свему.

Те поруке је, каже, пренео немачкој канцеларки Ангели Меркел током данашњих разговора.

Вучић је нагласио да људи у Србији гледајући у будућност треба да разумеју шта је то што добијамо и шта је то што остављамо деци.

„Не треба да остављамо сукобе, које ми из прошлости нисмо успели да разрешимо. Верујем у компромис, а не у једноставна и једнострана решења", подвукао је он.

"Нисам крио пред Меркеловом са колико се проблема суочавамо, шта је могуће учинити. Радићемо на томе. Рекао сам јој је да је важније љубити земљу своје деце, него земљу својих предака, важна нам је будућност. Спремни смо на компромис. Да обе стране нешто изгубе, па макар и да не буду задовољне. За народ не би било прихватљиво да Србија буде једини губитник", истакао је Вучић.

Он је истакао да је Србија посвећена миру и стабилности на Западном Балкану и да рачуна на даљу подршку Немачке и канцеларке Ангеле Меркел, какву је и до сада имала.

Одговарајући на питање новинара о природи правно обавезујућег споразума Београда и Приштине, канцеларка Меркел је рекла: “Ја не прописујем шта се мора десити по питању Косова, нећу да делим савете, председник Србије је ту главни актер”.

На питање да ли правно обавезујући споразум значи признање Косова од стране Србије, канцеларка је одговорила да што се тиче очекивања у односу на Косово она није та "која ће прописати шта се мора десити и шта је пожељно што би требало урадити".

"Иницијатива полази од стране Србије, председник Србије је тај који је ту главни актер", рекла је Меркел.

"Ми разговарамо о томе и подржавамо ствари када се тражи наша подршка. Али, ја нећу да делим савете, поготово не у јавности", рекла је Ангела Меркел.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина