МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић: Број земаља које признају ЈПН Косова пашће испод 100
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Дачић: Број земаља које признају ЈПН Косова пашће испод 100

27. фебруар 2018. Извор: Танјуг

Приштина треба да се навикне да у свету постоје оне који мисле да је одлука о признавању Косова била погрешна, рекао је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачића

Фото: Танјуг

Дачић је на конференцији за новинаре у вили "Мир", где се састао са министрима спољних послова Италије и Албаније, одбацио тврдњу Беџета Пацолија да Дачић наводно нуди оружје у замену за повлачење одлуке о признању независности Косова.

"Да, нудимо атомске бомбе", иронично је рекао шеф српске дипломатије.

"Ако неко поставља питање зашто је нека земља повукла признање, онда и Србије треба да пита зашто је неко признао Косово. Волео бих да Србија има на располагању велике количине наоружања, мало би нас другачије гледали...", казао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је поручио Пацолију да не тражи изговоре за домаћу јавност и да свако ради свој посао.

"Мислим да процес није завршен. Управо због тога има земаља које преиспитују одлуке. Не могу да препознам интерес Костарике или Авганистана да признају Косово. Уосталом, Пацоли можда размишља о категоријама које он поседује и средствима које је он користио када је разговарао са појединим земљама”, рекао је Дачић.

Како је казао, не љути се на њега, али му је поручио да спортски прихвати то што неке земље повлаче призмање једнострано проглашене независности Косова.

"Пашће испод 100. Ја вам гарантујем", закључио је министар Дачић.

Дачић са чешким посланицима о повлачењу признања Косова

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас делегацију Чешке партије социјалдемократа, поводом иницијативе те партије за потписивање петиције за повлачење чешког признања независности Косова.

Делегацију Чешке партије социјалдемократа предводио је посланик у Парламенту Чешке Јарослав Фолдина, а састанку су присуствовали и некадашњи министар иностраних послова Јан Каван, као и режисер Вацлав Дворжак, саопштено је из Дачићевог кабинета.

Иницијатива Фолдина за потписивање петиције за повлачење чешког признања независности Косова, покренута током овогодишњих протеста организованих у Прагу у вези са обележавањем 10-годишњице једностраног проглашења независности Косова.

Циљ покретања иницијативе био је да се како чешкој, тако и широј јавности, укаже да је проглашење једностране независности Косова било противно међународном праву и да је Чешка, као земља која је међу првима признала независност Косова, тиме учинила велику грешку, пренели су иницијатори министру Дацицћу.

Да би се исправиле последице једне такве одлуке, они су организовали студијске посете чешких новинара српским енклавама на Косову и Метохији да би се на лицу места уверили у стварно стање људских права Срба који живе у јужној српској Покрајини и на тај начин скренули пажњу јавности да је стање много горе него што се то у јавности представља.

Дачић се захвалио члановима чешке делегације на свему што су до сада учинили, али што и сада чине за Србију у циљу промовисања истине у вези са питањем Косова и Метохије, чије проглашење независности представља кршење међународног права и Резолуције СБ УН 1244, наводи се у саопштењу.

Чланови чешке делегације су дубоко уверени да условљавање уласка Србије у Европску унију признањем Косова као независне државе представља својеврсну уцену.

Како се додаје у саопштењу, они верују да је могуће постизање споразума између Београда и Приштине, у којем би обе стране нешто добиле, а нешто изгубиле - који би истовремено био прихватљив за обе стране.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина