МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Даља подршка пољопривредним произвођачима на КиМ
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Даља подршка пољопривредним произвођачима на КиМ

02. март 2018. Извор: Танјуг

Обнова механизације, сточног фонда, подизање нових засада, али пре свега удруживање у производњи примарних пољопривредних производа и изградња прерађивачких капацитета решења су за одрживи опстанак пољопривредних произвођача у српским срединама на Косову и Метохију.

Душан Козарев

Фото: Канцеларија за КиМ

Ова решења су се наметнула после данашњег разговора који су са пољопривредницима из Звечана, Косовске Митровице, Лепосавића, Сувог Дола, Обилића, Вучитрна и Косова Поља имали државни секретар у Министарству пољопривреде Велимир Станојевић и сарадници и заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев.

Станојевић је, након разговора, који је наставак посете пољопривредницима на КиМ, оценио да је потребно фокус помоћи усмерити су младе, на обезбеђивање средства за почетни бизнис, те наћи начин да велики робни произвођачи, којих, каже, има на КиМ и буду замајац и носилац пољопривредне производње.

“Оно на чему Министарство пољопривреде инсистира и што ћемо спровести заједно са Канцеларијом за КиМ је транспарентност поступка, односно да средства и непокретности дођу у праве руке, руке оних људи који заиста живе од пољопривреде и који су остали да живе на овом простору”, навео је Станојевић.

Козарев је подсетио да је Министарство пољопривреде, након посете председника Вучића Лапљем селу у јануару, упетостручило буџет за подстицај за пољопривреду Канцеларији за КиМ, а каже да охрабрује, и да је и у Звечану то видљиво, да су људи оптимистични и да имају пуно наде и вере у бољитак и одрживи опстанак и развој на КиМ.

"Посебно су то пољопривредни произвођачи, људи који желе да живе од свог рада и посебно млади људи који желе да живе од свог рада везаног за пољопривреду”, казао је Козарев.

Додао је да су добили велики број молби, захтева и иницијатива за ангажовање људи са КиМ, али и захтева да им помогну људи из централне Србије, Војводине, широм региона и света, свуда где српски народ живи.

"Сада покушавамо да направимо функционалне везе, да нигде не погрешимо, да се ни о кога не огрешимо", рекао је он и додао да ће се системски приступити ангажовање средстава која су издвојена за ову годину, како би људи могли да се упознају са условима за конкурисање, као и дато учини што више људи, који желе да се баве ли жзеле да се баве пољопривредом.

Тај систем, сматра он, треба да функционише и наредних година и да омогући да Косово и Метохија постане респектабилна пољопривредно произвођачка заједница.

Опстанак села на КиМ је један од приоритета државе

Државни секретар у Министарству пољопривреде Велимир Станојевић истакао је данас да је приликом посете председника Србије Александра Вучића Лапљем Селу у јануару као један од приоритета државе Србије дефинисана пољопривреда када је у питању српски народ на Косову и Метохији, односно опстанак села и останак Срба на селима, те бављење пољопривредом у јужној покрајини.

“Ми смо као Министарство одмах реаговали и изашли са конкретном финансијском помоћи од 200 милиона динара упућених на Канцеларију за КиМ и наша мисија у претходних петнаест дана, колико обилазимо општине на КиМ, је да припремимо мере које ћемо конкретно презентовати када буде дошао министар Бранислав Недимовић на КиМ да вам представи те мере”, рекао је Станојевић на почетку састанка са пољопривредним произвођачима из Зубиног Потока и Србице.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев рекао је да је цела визија и смисао скупова тог типа да се поприча о потребама пољопривредника на Косову и Метохији, у којима им држава и донатори могу помоћи.

Козарев је казао да су Канцеларија за КиМ и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, разговарајући са пољопривредницима у Звечану из општина са севера КиМ, као и у разговорима са пољопривредницима из општина јужно од Ибра који су се десили пре две недеље, схватили које су то потребе које доминирају.

“Оно што нам је главно и што смо свуда већ истакли јесте да ништа неће ићи неорганизовано, да не дођемо у ситуацију да се једна половина жали на другу половину која је добила и да тврди да је то неоправдано. Циљ нам је да сва средства и помоћ усмеримо тамо где је потребно и да након годину дана дођемо и видимо да је живље и боље него што је било и да је донело неке конкретне резултате”, рекао је Козарев окупљеним пољопривредним произвођачима.

Делегације Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Канцеларије за Косово и Метохију посетиле су данас и пољопривредне произвођаче у Звечану, након чега су обишли и Земљорадничку задругу “Зубин поток”.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина